Larry Fink, BlackRock

Fink: Cijene goriva nijesu najveći problem

Podijeli

Dramatični skokovi cijena nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu u drugi plan su stavili još veći problem – rast cijena hrane, upozorio je osnivač najvećeg investicionog fonda na svijetu BlackRock, Lari Fink.

“Jedina stvar o kojoj brinem, a o kojoj ne razgovaramo dovoljno je hrana. Ovo nije samo zabrinutost zbog inflacije. Iz toga proizlaze i geopolitičke brige”, dodao je Fink za Financial Times.

Cijene energije i benzina skočile su ranije ove godine kada su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Troškovi žitarica i jestivog ulja takođe su jako porasli jer je Ukrajina veliki izvoznik.

“Puno govorimo o cijenama benzina jer to pogađa Amerikance, ali veći problem je hrana. U Ukrajini je došlo do ogromnog uništavanja obradivog zemljišta. Globalno gledano, cijena đubriva je porasla za gotovo 100 odsto i taj dodatni trošak smanjuje količinu gnojiva koja se koristi u poljoprivredi. To šteti kvalitetu usjeva u cijelom svijetu”, dodao je Fink.

Svjetska banka je prognozirala da će globalne cijene hrane ove godine porasti 20 odsto, daleko nadmašujući cijene sirovina.

Uticaj je posebno težak u Africi, koja obično uvozi žito iz Ukrajine. Tamo su cijene gnojiva porasle 300 odsto. Bil Gejts nedavno je izrazio sličnu zabrinutost, rekavši da smanjenje zaliha pšenice, jestivih ulja i druge hrane uzrokovano ratom u Ukrajini “podiže cijene hrane, što će povećati pothranjenost i nestabilnost u zemljama s niskim dohotkom”, prenosi Index.