Bernar Arno, Bernard Arnault

Kompanija najbogatijeg Evropljanina za pola godine zaradila 6,5 milijardi eura

Podijeli

Najveći svjetski proizvođač luksuzne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) objavio je da je povećao prihode 28 odsto u prvom polugodištu u odnosu na isti period godinu ranije, pri čemu su svi segmenti poslovanja ostvarili rast prihoda.

Neto dobit kompanije je u prvoj polovini godine porasla na 6,53 milijarde eura, u odnosu na 5,30 milijardi eura u istom periodu prošle godine.

Kompaniju kontroliše Francuz Bernar Arno (73), koji je sa imovinom vrijednom skoro 158 milijardi dolara, najbogatiji Evropljanin, po Forbesu. Arno je danas, po Forbesovoj listi milijardera u realnom vremenu, drugi najbogatiji čovjek na svijetu, iza Amerikanca Ilona Maska, čije je bogatstvo procijenjeno na 255,2 milijarde dolara.

Porasli svi parametri

Ukupni prihodi su u prvom polugodištu porasli na 36,73 milijardi eura, u odnosu na 28,67 milijardi eura u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi u segmentu vina i jakih alkoholnih pića porasli su 23 odsto u odnosu na prvu polovinu 2021. godine, na 3,33 milijarde eura, a modnih i proizvoda od kože 31 odsto, na 18,14 milijardi eura.

Segment parfema i kozmetike povećao je prihode 20 odsto, na 3,62 milijarde eura, a satova i nakita 22 odsto, na 4,91 milijardu eura prošle godine.

U segmentu selektivne maloprodaje prihodi su u polugodišnjem razdoblju na godišnjem nivou porasli za 30 posto, na 6,63 milijarde eura, prenosi Biznis info.