Havier Javier Olivan Facebook coo

Skroman tip koji govori 5 jezika: Upoznajte Havijera Olivana, novog operativnog direktora Facebooka

Podijeli

Zakerbergova ’desna ruka’ Šeril Sandberg napustila je Facebook poslije 14 godina, a onome ko bude morao da ’popuni njene cipele’ to će predstavljati težak zadatak. Međutim, gigant koji se sada zove Meta, odlučio je da na mjesto novog operativnog direktora postavi još jednog veterana u kompaniji.

To je Havijer Olivan (45), skromni Španac, koji je daleko od medijske pažnje koju je imala Sandberg i, kako kažu, rijetko koristi Facebook i Instagram, piše Bonitet.

On je u kompaniji već 15 godina, gdje je ’orkestrirao’ vrtoglavo širenje kompanije u jednu od najpopularnijih svjetskih internet platformi.

Govori 5 jezika

Dolazi sa španskih Pirineja, gdje je učio da leti paraglajderom, a prema njegovom LinkedIn-u, diplomirao je na Univerzitetu Navara u Španiji 2000. godine, a kasnije je magistrirao na Stenfordu 2007.

Radio je u Siemens AG i drugim startap kompanijama, uključujući neke sa sjedištem u Tokiju, prije nego što je otišao na Facebook. Govori pet jezika, a Zakerberg ga je doveo ’u centralu’ dok je radio na španskoj verziji Facebooka. Odmah je postao šef za globalni rast.

Business Insider ga navodi kao ključni razlog zašto je Facebook uspio da se proširi širom svijeta zahvaljujući pristupu zasnovanom na podacima. Isti portal piše da nema podataka o njegovoj plati, ali je Olivan nedavno podnio izvještaj Komisiji za hartije od vrijednosti, otkrivajući da posjeduje ograničene dionice kompanije u vrijednosti od oko 35 miliona dolara.

„Skroman tip sa malim egom“

O njemu Bloomberg piše da se njegovo ime može naći u materijalu koji je procurio 2021. od strane uzbunjivača Fransis Haugen koji otkrivaju ’zloglasnu’ misiju Facebooka „rasta po svaku cijenu“.

Za isti medij direktor marketinga kompanije Meta Aleks Šulc, rekao je da je Olivan „skroman tip sa malim egom“.

„Mislim da bi to trebalo da bude nagrađeno u poslu malo više nego što jeste“, rekao je Šulc.

To pokazuju njegovi rezultati. Olivan je imao značajnu ulogu iza scene u mnogim velikim trenucima kompanije.

Pomogao je da projekti Meta Internet.org i Facebook Lite vide ’svjetlo dana’, bio je ključan u Zakerbergovoj odluci da kupi WhatsApp 2014. i kako je jednom za Bloomberg rekla potpredsjednica Mete Naomi Gleit, „uvijek nas je podsjećao na činjenicu da ne koriste svi iPhone“,ukazujući da je ljude u kompaniji uvijek upućivao na međunarodnu perspektivu.