Kina, China, Peking, Beijing, business, biznis, poslovanje, poslovni čovjek, businessman

Prošlo vrijeme pumpanja novca u sistem

Podijeli

Rast kamatnih stopa imaće negativan uticaj na fondove privatnog kapitala, upozorava direktor za investiranje u AnaCap Financial Partnersu Damjan Stojanović.

“Negativan uticaj neće se toliko odraziti na uspješnost poslovanja, jer kada govorimo o kreditima za akvizicije kompanija, prosječna kamatna stopa je bila oko pet, šest procenata, a to je sada osam, devet. Taj rast ne može mnogo da utiče na prinose, ali ono što vidimo jeste da postoji mnogo veća konkurentnost za te kredite. Već su mnoge banke i fondovi pooštrili svoje kriterijume i neće davati onoliko kredita koliko je to bilo normalno posljednjih godina”, kazao je Stojanović gostujući na Bloomberg Adria TV.

Prema njegovoj ocjeni, fondovi privatnog kapitala će u narednom periodu morati više da gledaju na kompanije koje su dosta profitabilne, a ne samo da jure rast koji je bio tema posljednjih godina.

“Moraju da gledaju kompanije koje imaju veće tokove gotovine”, rekao je on.

Kako je dodao, prošlo je vrijeme kada se pumpao novac u sistem i kada je bilo jednostavno da se diže novi kapital za rast. Sada se, ističe, očekuju restriktivniji kriterijumi za vrednovanje kompanije, prenosi Bloomberg Adria.