Bakery, pekara

Od mlina do građevina: 10 najstarijih kompanija koje i danas rade

Podijeli

Nije novost da Japanci najbolje znaju kako pokrenuti i održati biznis. Na listi najstarije kompanije svijeta čak je nekoliko japanskih koje postoje hiljadu i više godina.

Zajedničko kompanijama koje su stotinama godina odolijevale vremenu i svemu što ono donosi – krizama, malim i velikim ratovima, vjerskim i političkim izazovima, poplavama, zemljotresima i pandemijama jeste da su uglavnom porodični biznisi koji se nijesi ’igrali’ sa kvalitetom, piše Bonitet.

Kako rade najstarije kompanije

Ako danas poručite zvono od italijanske firme Marinelli osnovane 1040. godine, dobićete primjerak izrađen od metala i to tehnikom koja se koristila od samog početka proizvodnje. A što se Japanaca tiče i njihovih tajni poslovne dugovječnosti, one se kriju u principu ’dobro za sve’. Posao nije dobar ako je dobar samo za jednu stranu. Posao mora biti dobar za sve tri strane – prodavca, kupca i cijelu zajednicu (sanpo joši, na japanskom).

Tradicionalno su čuveni japanski trgovci lijekovima i tekstilom (omi šonin) koji su početkom 17. vijeka putovali i prodavali robu. Povjerenje su sticali jedino ako su dio prihoda ostavljali u mjestu gdje su trgovali. Taj dio je odlazio u kasu za izgradnju mostova i škola.

Veoma važno i zajedničko najstarijim kompanijama koje su preživjele vjekovne izazove je i princip štedljivosti i ’što manje rizikovanja sa kapitalom’, kako je to napisao holandski istoričar Ari de Geus. „Ovakvi principi su najstarije kompanije dovodili u pozicije da imaju novca za ulaganje, za prihvatanje novih poslovnih prilika bez potrebe da traže finansijsku pomoć od treće strane“, napisao je Geus u svom istraživanju.

Najstarije kompanije

Ovo je lista 10 kompanija svijeta za koje se zna da su najstarije.

Prva, japanski Kongo Gumi, nastala čak sto godina nakon pada Rimskog carstva, tehnički, nažalost više ne postoji. Nijesu uspjeli da se izbore sa kreditima i kupila ih je kompanija Takamatsu prije 15 godina. Kongo Gumi je bila građevinska firma specijalizovana za izgradnju hramova.

Druga, takođe japanska, osnovana je 771. godine i specijalizovana je za proizvodnju papirne konfekcije – od koverti, pozivnica do ukrasnih papira i dekoracija. Genda Šigjo je čuvena firma čuvar japanske tradicije.

Austrijski restoran St. Peter Stifts Kulinarium u Salcburgu osnovan 803. godine, opstao je sve ove vijekove. Ne rade dostavu, kako Google kaže, tako da je moguće da je ova restoranska starina zaradila i neki negativan poen kako to savremena pravila nalažu.

Njemačka vinarija Staffelter Hof ujedno je i ugostiteljski paviljon. Osnovana je 862. i rasprostire se na sedam hektara vinograda.

U istom periodu osnovane su i dvije kovačnice novca (Monnaie de Paris i The Royal Mint). Rade i danas kao najstarije državne firme. Monnaie de Paris je od kada postoji štampala više različitih valuta, pa i francuski franak i euro.

Zanimljivo je da je jedan pab ušao na listu najstarijih firmi. Sean’s Bar je i danas otvoren i radi u irskom Atlonu. Osnovan je 900. godine i ima i proizvodnju originalnog viskija.

Gorepomenuti italijanski Marinelli biznis proizvodnje zvona započeo je 1040. godine.

Nakamura Šaji je još jedna građevinska japanska firma koja i danas posluje od 970. godine. Trenutno je najstarija građevinska kompanija svijeta specijalizovana za drvene konstrukcije.

Još od 1074. belgijska pivara Affligem proizvodi pivo po staroj srednjevjekovnoj recepturi. Priča o osnivanju vraća na vrijeme vitezova i teškog života srednjeg vijeka kada je voda za piće bila lošeg kvaliteta. Tako su se i šestorica vitezova, umorni od brzog života, preobratili u monahe i počeli obradu loše vode u pijaću. Rođen je Affligem koji i danas smješten na oko 20 kilometara od Brisela.

Danski vodeničarski mlin Munke Molle i danas proizvodi hljeb i peciva. Osnovan je 1135, preživio je vladavine 38 kraljeva i najstarija je kompanija kojom Danci mogu da se pohvale.