Cijena rata: EU i Velika Britanija bacaju 500 milijardi eura na energetske subvencije

Podijeli

Ujedinjeno Kraljevstvo je u četvrtak potvrdilo planove za subvencionisanje računa za energiju za domaćinstva i preduzeća, pridruživši se drugim evropskim vladama u skupoj trci da zaštite svoje ekonomije od smrzavanja ove zime, dok Rusija prekida isporuke gasa.

Plan Ujedinjenog Kraljevstva mogao bi koštati čak 150 milijardi funti (172 milijarde eura), kažu analitičari. Dodajte to nedavnim sličnim najavama Njemačke, Austrije i drugih vlada EU, a račun je već veći od 500 milijardi eura (500 milijardi dolara).

CNN piše da počevši od oktobra, prosječno britansko domaćinstvo neće plaćati više od 2.500 funti (2.880 eura) za energiju u naredne dvije godine. Vlada će takođe podržati preduzeća, dobrotvorne organizacije i organizacije javnog sektora u njihovim troškovima energije u narednih šest mjeseci, a možda i duže.

“Budući da program nije posebno usmjeren na one koji su najpotrebniji, već je prilično širok, biće relativno skup”, rekao je Salomon Fiedler, analitičar Berenberg banke.

“Paket podrške za domaćinstva može koštati oko 100 milijardi funti (preko 4% BDP-a Velike Britanije). Dalje mjere za preduzeća mogu ukupnu cijenu povećati na oko 150 milijardi funti”, dodao je on.

Britancima je očajnički potrebna podrška. Već je prosječan godišnji račun za energiju domaćinstva ove godine porastao za 54% na 1.971 funtu (2.263 eura). Bez novog plana za ograničavanje cijena, računi bi skočili iznad 3.500 funti u oktobru, a još više sljedeće godine. Preduzeća su se suočila sa još većim porastom, a mnogi su upozoravali da neće preživjeti zimu.

“Cijena neaktivnosti bila bi daleko veća od cijene ove intervencije”, rekao je ministar finansija Kwasi Kwarteng u saopštenju. On bi trebalo da otkrije troškove kasnije ovog mjeseca.

Najavljujući mjere u parlamentu, premijerka Velike Britanije Liz Truss ponovo je odbacila nametanje novog “poreza na nepredviđeni prihod” na ogromne profite energetskih kompanija za plaćanje mjera. Umjesto toga, njena vlada će vjerovatno morati da poveća državno zaduživanje kako bi subvencionirala račune.

Taj bi plan mogao preplašiti investitore koji su već zabrinuti da su finansije zemlje na neodrživom putu. Veliko zaduživanje moglo bi uvjeriti investitore da odbace funtu, koja je već pala na najniži nivo u posljednjih 37 godina, što dodatno podiže cijene.

Bruegel, trust mozgova sa sjedištem u Briselu, rekao je prošlog mjeseca da su Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo već izdvojile 280 milijardi eura za zaštitu potrošača od cijena energije “koje suze oči”.

Analiza je uključivala obaveze potrošnje preuzete između septembra 2021. – kada su globalne cijene energije počele da rastu – i jula ove godine. Oni uključuju mjere koje se preduzimaju za pomoć u rješavanju drugih pritisaka na troškove života.

“Najveći dio podrške došao je od kraja februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, što je dovelo do porasta cijena prirodnog gasa i nafte”, rekao je za CNN Business Giovanni Sgaravatti, analitičar istraživanja u Bruegelu.

Njemačka vlada je u nedjelju objavila paket od 65 milijardi eura kako bi pomogla domaćinstvima i preduzećima da podmire svoje troškove energije. Austrija je u srijedu objavila da će zamrznuti cijene električne energije od decembra do juna 2024. Reuters je javio da će plan koštati do 4 milijarde eura.

To znači da su sve zajedno, Evropa i Ujedinjeno Kraljevstvo do sada obećale da će potrošiti više od 500 milijardi eura za subvencionisanje računa.

Ali vlade znaju da je potrebno učiniti više kako se njen energetski sukob s Rusijom zahuktava. U petak će ministri energetike EU održati hitan sastanak. Na stolu će biti ograničenje cijene ruskog prirodnog gasa, čime će se prekinuti veza između cijene gasa i struje, te obavezni cilj za zemlje da koriste manje energije, uz druge mjere.

“Moramo smanjiti prihode Rusije, koje Putin koristi za finansiranje ovog užasnog rata protiv Ukrajine”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen novinarima u srijedu.