Ilon Mask, Elon Musk Berlin

Ilon Mask: Twitter neće prihvatiti novu ponudu

Podijeli

Milijarder Ilon Mask rekao je da namjerava da završi kupovinu Twittera do kraja meseca, ali da to kompanija koja upravlja društvenom mređom to neće prihvatiti, već će insistirati na pokrenutom sudskom postupku.

U podnesku sudu, on je rekao da je Twitter izrazio zabrinutost u vezi sa “teoretskom mogućnošću budućeg neuspjeha pribavljanja dugova” za plaćanje ugovora.

Twitter je, kako javlja BBC, rekao da ne vjeruje da će ponuda proći. Kompanija je tužila Maska u julu, nakon što je pokušao da odustane od kupovine firme.

Mask je, s druge strane, zatražio od suda da obustavi pravni proces, smatrajući da on nije potreban, nakon što je u iznenadnom potezu ove sedmice saopštio da je spreman da nastavi s prvobitnim planom preuzimanja, do prijema sredstava.

“Nema potrebe za ubrzanim suđenjem kako bi se optuženima naredilo da rade ono što već rade”, napisali su Maskovi advokati u podnesku.

“Ipak, Twitter to neće prihvatiti. Zapanjujuće je da su insistirali na nastavku ove parnice, bezobzirno dovodeći posao u opasnost i kockajući se sa interesima svojih dioničara”, dodali su.

U svom podnesku za nadležni sud u Delaveru u četvrtak, Twitter je rekao da se protivi obustavljanju parnice, nazivajući novi Maskov potez “pozivom na daljnje nestašluke i odlaganje”.

Rečeno je da ne vjeruju Maskovim obećanjima, napominjući da je jedna banka koja pomaže u finansiranju posla ove sedmice svjedočila da nije primila nikakvo obavještenje od milijardera o planovima za nastavak kupovine.

“Optuženi mogu i trebaju zaključiti posao sljedeće sedmice. Dok se optuženi ne obavežu da će zatvoriti posao kako je predviđeno, Twitter ima pravo na svoj dan na sudu”, naveli su zastupnici kompanije

Mask je najavio plan da kupi Twitter za 54,20 dolara po dionici u aprilu. On je, međutim, odustao od dogovora samo nekoliko sedmica kasnije, rekavši da je zabrinut da je broj spam naloga na platformi veći nego što je Twitter tvrdio.

Twitter je na kraju tužio kako bi primorao Maska da završi posao onako kako je utvrđeno potpisanim ugovorom.

Kompanija je u svojoj tužbi navela da je Mask zapravo zabrinut zbog cijene koju je pristao da plati, nakon oštrog pada vrednosti tehnoloških akcija, uključujući Teslu, kompaniju za električne automobile koju vodi i koja je osnova velikog dijela njegovog bogatstva.

Mask je trebalo da bude ispitan ove sedmice u sklopu priprema za suđenje, čiji početak je zakazan za 17. oktobar. Suđenje je sada odgođeno za 28. oktobar, kako bi se omogućilo sklapanje sporazuma, navodi se u sudskom podnesku.

Dionice na Twitteru završile su trgovanje četvrtak u padu za više od 3%, usred sumnje investitora da će posao preuzimanja uspjeti.