Ilon Mask, Elon Musk

Mask otkrio da ima udio u Twitteru, akcije skočile 26%

Podijeli

Glavni izvršni direktor Tesle, Ilon Mask trenutno posjeduje 9,2% udjela u kompaniji Twitter, otkrila je regulatorna prijava u ponedjeljak.

Ovo ga, kako ocjenjuje Reuters, potencijalno čini najvećim dioničarom kompaniji koja upravlja istoimenom društvenom mrežom.

Dionice Twittera skočile su nakon ove vijesti čak 26% u pretprodajnom trgovanju na berzi. To se poklopilo i sa Maskovom objavom da “ozbiljno razmišlja” o izgradnji nove platforme društvenih medija.

Dionice drugih kompanija koje posjeduju društvene mreže, uključujući Facebookovu krovnu kompaniju Meta Platforms, kao i vlasnika Snapchata, Snap Inc, takođe bilježe rast.

Mask, prema prijavi, posjeduje 73,5 miliona dionica Twittera, procjenjujući svoj pasivni udio u kompaniji na čak 2,9 milijardi dolara, na osnovu vrijednosti akcija u petak. Dionice drži firma pod nazivom “Elon Musk Revocable Trust”.

Mask, aktivan korisnik Twittera, ima preko 80 miliona sljedbenika na toj društvenoj mreži, otkako se pridružio 2009. On je platformu koristio za nekoliko najava koje su napravile pravu “buru” u javnosti, a pojedine objave su ga dovele i pod stroži nadzor regulatora.

Međutim, on je u posljednje vrijeme bio kritičan prema Twitteru i njegovoj politici, ocijenivši da kompanija potkopava demokratiju, ne pridržavajući se načela slobode govora.

U međuvremenu, Mask i Twitterov milijarder suosnivač, Džek Dorsi, imali su slične izjave u pogledu odbacivanja takozvanog Web3, nejasnog izraza za utopijsku, decentralizovanu verziju interneta.

Mask je također osnivač i izvršni direktor SpaceX-a, te vodi startup s mozgom Neuralink i infrastrukturnu kompaniju The Boring Company.