nafta, oil, naftna platforma

Barel nafte ispod 93 dolara

Podijeli

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara pod pritiskom sumornih izgleda za ekonomiju i jakog dolara koji su potisnuli strah od nedovoljnog snabdijevanja, javlja Reuters.

Na londonskom tržištu cijena barela je iznosila 92,87 dolara, a na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni od 87,81 dolara za barel.

U fokusu je tržišta bila Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koja je u redovnom mjesečnom izvještaju snizila procjene rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, za 460.000 odnosno 360.000 barela dnevno.

Svjetska ekonomija ušla je u period pojačane neizvjesnosti i sve većih izazova, istakao je OPEC, s obzirom na visoku inflaciju, postroženu politiku centralnih banaka vodećih ekonomija, visok nivo javnog duga u mnogim zemljama i probleme u nabavci.

Najava smanjenja proizvodnje

Snižena prognoza rasta potražnje objašnjava zašto su OPEC i njegovi saveznici odlučili smanjiti proizvodnju od novembra za dva miliona barela dnevno, što je izazvalo oštre kritike SAD-a, napominje Reuters, prenosi AlJazeera Balkans.

Nakon takve odluke, američki predsjednik Džo Bajden zaprijetio je “posljedicama” po odnose sa Saudijskom Arabijom.

“Odgovor Vašingtona pojačao je početni uticaj (odluke) na tržište nafte”, rekao je Torbjorn Soltvedt, analitičar Verisk Maplecrofta. Ipak, uticaj bi na kraju mogao biti prigušeniji no što odluka sugeriše, dodao je.

Upozorenje MMF-a

“Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman pojasnio je da će stvarno smanjenje biti blaže od ukupne brojke od dva miliona barela dnevno zato što nekoliko država članica nije dosegnulo plafon proizvodnje”, podsjetio je Soltvedt.

Zabrinutost za ekonomiju podstakao je ranije Međunarodni monetarni fond (MMF), upozorivši da bi trećina svjetske ekonomije ove i iduće godine mogla bilježiti pad aktivnosti.

Opterećenje cijenama predstavlja i jaki dolar, koji je dosegnuo najviši nivo prema japanskom jenu unatrag 24 godine zbog zabrinutosti koju je podstakla inflacija i brzog tempa podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

Jači dolar poskupljuje naftu za kupce s drugim valutama i time smanjuje potražnju.