Koji su najvažniji djelovi svakog kredita?

Podijeli

Šta su najvažniji djelovi svakog kredita?

Na šta treba da obratimo pažnju kada kupujemo kredit od banke? Da li u osnovi ima razlike između keš kredita, kredita za refinansiranje i stambenih kredita?

Odgovore na ova pitanja donosi Kamatica, koja savjetuje da ove stvari dobro zapamtite prije nego što se odlučite da sljedeći put od banke kupite kredit.

Dakle, najvažniji elementi svakog kredita su:

Valuta kredita – Ukoliko želite da izbjegnete rizik od kursnih razlika, preporuka je da podignete kredit u istoj valuti u kojoj primate i platu;

Kamatna stopa – može biti fiksna i varijabilna. Ukoliko je fiksna ona se ne mijenja tokom otplate kredita, a ukoliko je varijabilna, dobro bi bilo da se raspitate od čega zavise njene promjene i koliko često se mijenja. Dobro bi bilo i da se raspitate o vrijednostima tog promjenjljivog elementa u posljednje vrijeme. Na primjer, kako se u posljednje vrijeme kreće euribor. Više o euriboru čitajte ovdje.

Troškovi kredita – tu spadaju troškovi podizanja samog kredita, ali i drugi troškovi koji nijesu vezani konkretno za kredit. Tu spadaju, primjera radi, troškovi održavanja tekućeg računa ili premija polise osiguranja.

Mjesečna rata – ona mora odgovarati vašim finansijskim mogućnostima, odnosno mora biti tolika da vam tokom otplate ne predstavlja problem i da vas ne dovede u situaciju da jedva “sastavljate kraj sa krajem”.

Ukupna cijena kredita – drugim riječima, tačan iznos koji ćete morati da vratite banci za ovu pozajmicu.

Prijevremena otplata kredita – kakvi su uslovi da kredit “zatvorite” prije predviđenog roka i da li je potrebno plaćati neke “penale” u tom slučaju.

Troškovi osiguranja kredita – ukoliko postoji osiguranje kredita, obavezno se raspitajte, ko plaća premiju osiguranja i koliko ona iznosi, od čega vas ovo osiguranje štiti, kakva je korist u slučaju nastanka osiguranog slučaja i kako izgleda proces naplate štete.

Izvor: Kamatica