7 stvari koje treba znati o Ilonu Masku i Twitteru

Podijeli

Čini se da je Mask dio svakog razgovora ovih dana. Na najvećoj svjetskoj tehnološkoj konferenciji u Portugalu — 71.033 učesnika iz 160 zemalja — Mask je izuzetno prisutan, iako nije fizički tu. Ako nijesu SpaceX i Starlink, onda je Tesla i naravno Twitter. Šta Mask radi? Šta on misli? Šta je sa otpuštanjima?

Nepovjerenje i antipatija prema velikim američkim tehnološkim kompanijama je u Evropi na visokom nivou. Web Summit se sastoji od mnogo više Evropljana nego, recimo, CES ili South by Southwest: Amerikanci su tek peti najveći kontingent ovdje, prema CEO Web Summita Pediju Kosgrejvu. To ga čini odličnim mjestom da dobijete drugačiju perspektivu na Maska – iako Ilon i ovdje izvlači sav zrak iz sobe.

Ilon je naizgled odlučan da dominira u ciklusu vijesti. Bukvalno svaki dan. Možete ga nazvati nemilosrdnim samopromotorom, ludo narcisoidnim. Ali on takođe pokušava da podstakne velike promjene u masivnim industrijama; automobilima, svemirskim putovanjima, društvenim mrežama, stvarno čovječanstvo, u realnom vremenu. Možda ga mrzite, možete ga voljeti, ali kako kaže, jedna stvar koju ne možete učiniti jeste da ga ignorišete.

Mask je najbogatiji čovjek na svijetu i jedan od najpoznatijih ljudi na svijetu koji stalno traži pažnju na jednoj od najvećih svjetskih platformi društvenih medija, koju sada posjeduje. To je prilično moćna kombinacija.

Dakle, da se vratimo na Twitter, trenutno najaktuelniji sektor Maskove toplotne mape. Šta tačno znamo – osim njegovih ponekad zabavnih, ponekad trolastih postova i svađa sa državnim institucijama?

Prvo, kao što je Microsoftov Brad Smit rekao: “Ilon Mask je nesumnjivo jedan od najvećih tehnoloških vizionara naše generacije.” Drugo: Vođenje kompanije na društvenim mrežama — i pretvaranje iste u super aplikaciju — može, ali ne mora biti izvan Ilonove oblasti stručnosti. Treće: Twitter sada ima 13 milijardi dolara duga, što ga čini visokom zaduženom kompanijom a što će sigurno uticati na Maskovo donošenje odluka. Četvrto: Iako Twitter ima 238 miliona dnevno aktivnih korisnika, Dan Holi iz Yahoo Finance-a ističe da je to relativno, jer početnici u industriji kao što su TikTok, BeReal i Discord brzo preuzimaju tržišni udio i privlače mlađu publiku. Peto: Ne znamo u kojoj mjeri Mask ima stvarni plan. Šesto: Nema sumnje da Twitter skreće pažnju Masku koji vodi SpaceX i Teslu itd. Sedmo: Mnogi su sumnjali u njega ranije, i on je uspio. Ponekad. Što zaista nema veze sa Twitterom.

„Ja sam tehnička osoba — bavim se kodiranjem — tako da veoma poštujem Ilona kao tehničku osobu“, rekao je Miki Kobvel, ukrajinski softverski konsultant sa sjedištem u Lisabonu i Singapuru. „Ali zabrinem se kada vidim neko radi nešto samo za svoju reputacijum zbog svog imidža.”

Andrej Kusid, osnivač i izvršni direktor Miroa, jednorog tehnološke kompanije sa sjedištem u Holandiji sa kancelarijama u San Francisku, rekao je da je “Ilon očigledno genije sa svim svojim kompanijama. Mislim da je 50/50 da li će Elon uspjeti sa Twitterom, ali mislim da ima plan. Trenutno su to samo koraci. Mislim da ima veliku ideju i mislim da mu trebamo suditi po ishodu, a ne samo po koracima na putu. Možda će to biti najvažnije platforma društvenih medija u svijetu.”

Amerikanci takođe dijele svoje mišljenje o Musku, posebno Keti Vvd iz ARK Investa.

„Uložili smo u Twitter, pošto je nakon što ga je Ilon preuzeo. Veoma smo uzbuđeni zbog toga,” rekao je Vud novinarki An Kari. “Ilon vjeruje u vertikalnu integraciju. Mislim da bi ovo mogao pretvoriti u super aplikaciju kao što je WeChat pay. Zapamtite, počeo je u industriji plaćanja s PayPal-om.”

Vud je zapravo stvorio način za maloprodajne investitore da kupuju Twitter preko Ark Venture Fund, koji navodno ima 12% svoje imovine na Twitteru. Investitori mogu da kupe sa samo 500 dolara.

Kari je pitala Vuda o toksičnosti Twittera.

„Mrak je bio u njihovoj suštini. Niijemo vidjeli algoritme i kako funkcionišu”, kazao je.

Wood vjeruje da bi se Twitter mogao osloniti na otvoreni kod i softver koji bi javnost mogla vidjeti i mijenjati.