Mask priznao: Twitter koji sam platio 44 milijarde sada vrijedi 19 milijardi dolara

Podijeli

Ne iznenađujući apsolutno nikoga, Ilon Mask je potvrdio da platforma društvenih medija, ranije poznata kao Twitter a odnedavno pod brendom X, sada vrijedi manje od polovine od 44 milijarde dolara koje je platio za nju prošle godine.

U ponedjeljak, 30. oktobra, kako prenosi Fortune, Mask se obratio zaposlenima koje do sada nije otpustio, rekavši da je kompanija sada procijenjena na 19 milijardi dolara, ili 45 dolara po dionici. To je pad vrijednosti od 55 odsto u odnosu na vrijeme kada je Mask kupio Twitter prošle godine – i to bi mogla biti precijenjeno. Kompanija zajedničkih fondova Fidelity, koja je učestvovala sa preko 300 miliona dolara za Maskovo preuzimanje Twittera, objavila je da misli da kompanija vrijedi čak 65 odsto manje nego prošle godine.

Nova procjena je takođe za cijelu milijardu dolara manja od 20 milijardi dolara, koliko je Mask htio da odvoji nakon pokušaja da smanji prvobitnu cijenu, u martu ove godine.

Mask je prošlog aprila pristao da kupi Twitter za 44 milijarde dolara, što se vrlo brzo pokazalo kao loš finansijski potez zbog velikog pada na berzi koji je posebno teško pogodio tehnološke kompanije, ocjenjuje portal “Rolling Stone”. Do jula 2022. cijena dionica Twittera je pala sa 54,20 dolara po dionici koliko je Mask pristao da platiti, na oko 34 dolara.

Tokom narednih mjeseci, Mask je pokušavao da odustane od dogovora, navodeći zabrinutost zbog neželjenih naloga. Twitter je tada tužio i optužio Maska da želi da raskine ugovor zbog pada akcija. Twitter je na kraju dobio slučaj na sudu zbog čega je u oktobru 2022. Mask kupio kompaniju po originalnoj dogovorenoj cijeni.

Kada je došao na čelo kompanije, Mask ju je potpuno preuredio na način koji je, barem do sada, učinio malo na povećanju vrednovanja kompanije. Maskove šeme su uključivale mjesečnu pretplatu od 8 dolara za “plavi ček” i promjenu poznatog i prepoznatljivog Twitter imena i ptičjeg logotipa u X. Nedavno je X počeo da testira novi program koji je navodno dizajniran da obuzda spam botove koji će zahtijevati od novih korisnika da plaćaju 1 dolar godine za objavljivanje i interakciju s drugim objavama.

Povrh svega, mnogi oglašivači su pobjegli s Twittera, a prihodi od oglasa su, prema nekim podacima, pali 50 odsto. Ovaj pad poklopio se, možda i ne tako iznenađujuće, s porastom dezinformacija, teorija zavjere, antisemitizma, rasizma i anti-LGBTQ retorike na društvenoj mreži.