Ilon Mask, Elon Musk

Mask ove godine izgubio bogatstvo od 100 milijardi dolara ali je i dalje najbogatiji na svijetu

Podijeli

Gubici Ilona Maska za 2022. godinu premašili su 100 milijardi dolara, pošto su dionice njegove kompanije Tesla pale na najniži nivo u dvije godine.

Suosnivač Tesle, međutim, i dalje je najbogatija osoba na svijetu sa bogatstvom od 169,8 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu, čak i nakon što je u ponedjeljak doživio da mu se neto vrijednost imovine smanjila za 8,6 milijardi dolara.

On je ove godine “pao” za ukupno 100,5 milijardi dolara – najviše od svih na indeksu bogatstva – nakon što je dobio 340 milijardi dolara prije nešto više od godinu dana.

Dionice proizvođača električnih automobila čine najveći dio Maskovog bogatstva, dok se bori se s rastućim ograničenjima vezanim za Covid u Kini, njenom najvećem tržištu izvan SAD-a.

Firma sa sjedištem u Ostinu u Teksasu nedavno je najavila povlačenje više od 300.000 automobila zbog neispravnih stražnjih svjetala, a takođe je rješavala probleme u lancu nabavke i rastućim troškovima sirovina.

Tesline dionice pale su 6,8 odsto na 167,87 dolara na trgovanju u ponedjeljak u Njujorku – najniže od novembra 2020. – i ove godine su u padu od 52 odsto. To se može porediti sa padom od 29% u tehnološki teškom Nasdaq 100 indeksu, piše Bloomberg.

Musk (51) je zaokupljen i Twitterom, društvenom mrežom koju je kupio prošlog mjeseca za 44 milijarde dolara. Kompanija je izgubila oko 60 odsto svoje radne snage otkako je Mask preuzeo dužnost, a posljednji krug otpuštanja dolazi u nedjelju. Investitori se pitaju da li se milijarder previše zaletio u razne poslovne poduhvate visokog profila.

Teslina zavisnost od Maska navedena je kao faktor rizika u njenim dokumentima, ističući da “iako g. Mask provodi značajno vrijeme sa Teslom i vrlo je aktivan u našem menadžmentu, on joj ne posvećuje svoje puno vrijeme i pažnju”.

Investitor