Telemach se širi u BiH, preuzima kablovsku kompaniju iz Tuzle

Podijeli

Telemach BH d.o.o. Sarajevo namjerava da stekne pojedinačnu kontrolu nad privrednim subjektom TX TV d.o.o. za telekomunikacije Tuzla, navodi se u obavještenju o prijavi koncentracije objavljenoj u dnevnim novinama, izvještava Indikator.ba.

Time su potvrđene spekulacije o ovom preuzimanju koje su se pojavile krajem prošle godine, a prema kojima je kupoprodaja dogovorena a samo se čeka pogodan trenutak.

TX TV djeluje već 20 godina i jedan od vodećih kablovskih operatera na području Tuzlanskog kantona. U 2021. godini imao je poslovne prihode 8,9 miliona KM, a dobit 1,3 miliona KM. Zapošljavao je 60 radnika.

Novom akvizicijom, ukoliko dobije regulatorno odobrenje, Telemach će dodatno ojačati svoje tržišno učešće. Podsjećamo, Telemach je u 2021. godini imao poslovne prihode od 135,6 miliona KM i dobit od 9,4 miliona KM.

Nova akvizicija bit će sigurno pod lupom bh. antimopolskog tijela zbog visoke koncentracije tržišne moći Telemacha na bh-tržištu.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije su svojevremeno kazali kako ni jedan operater u Bosni i Hercegovini nema dominaciju u oblasti distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaja, ali da Telemach Sarajevo sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu.

Prema podacima RAK-a za 2021. godinu, Telemachov tržišni udio u distribuciji medijskih sadržaja iznosio je 34,45 posto. Imao je ukupno 885.620 petplatnika, od čega je oko 67% koristilo uslugu distribucije TV-programa u okviru paketa usluga. Prag za dominaciju na tržištu, prema Zakonu o konkurenciji, je 40 posto.