Apple store, iPhone

Apple bilježi pad prihoda drugi kvartal uzastopno

Podijeli

Apple je u četvrtak izvijestio da je njegov prihod pao 3% na 94,8 milijardi dolara u prva tri mjeseca ove godine, pošto su potrošači smanjili potrošnju na pametne telefone i računare zbog straha od recesije.

Prihod kompanije bio je nešto bolji od onoga što je Wall Street očekivao, ali je ipak predstavljao drugi uzastopni kvartalni pad prihoda za proizvođača iPhonea, ocjenjuje CNN. Appleov neto prihod je takođe pao više od 3% u odnosu na isti kvartal prošle godine na skoro 24,2 milijarde dolara.

Apple je pokušao da smiri investitore najavljujući otkup dionica u iznosu do 90 milijardi dolara. Dionice kompanije porasle su za nešto više od 1% u trgovanju nakon radnog vremena u četvrtak nakon objave rezultata.

Uprkos kontinuiranom padu prihoda, bilo je svijetlih tačaka u izvještaju.

Izvršni direktor Applea Tim Kuk rekao je da je Apple postigao “rekord u martu u prodaji iPhonea uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju” i da je instalirana baza aktivnih uređaja dostigla najviši nivo u istoriji.

Apple je takođe objavio rekord prodaje svih vremena od 20,9 milijardi dolara za kvartal. Poslovanje u uslugama – koje uključuje Apple Music i Apple TV+ – je sve važniji pokretač prihoda za Apple koji je manje cikličan od prodaje hardvera. Apple sada ima više od 975 miliona plaćenih pretplata na svoje usluge, što je 150 miliona više u odnosu na prošlu godinu, rekao je finansijski direktor Luca Maestri u razgovoru s analitičarima u četvrtak.

Najnoviji Appleov kvartalni izvještaj o zaradi dolazi usred oštrog pada prodaje računara i pametnih telefona na globalnom nivou, nakon rasta ranije u pandemiji.

Prema podacima Gartnera, isporuka računara širom svijeta opala je 30% u prvom kvartalu 2023. u odnosu na prethodnu godinu. Globalne isporuke pametnih telefona pale su 14,6% u prošlom tromjesečju, prema odvojenim podacima kompanije IDC-a.

Ipak, izvještaj o prodaji kompanije bolji nego što se očekivalo “sugeriše da bi Appleovo poslovanje s vrhunskim pametnim telefonima moglo biti izolovano od zabrinutosti zbog pogoršanja povjerenja potrošača i pogoršanja makroekonomskih izgleda”, rekao je viši analitičar Investing.com-a Džesi Koen u izjavi.

Apple-ov izvještaj u četvrtak završava pomno praćenu sezonu zarada u Silicijskoj dolini usred širih ekonomskih nervoza. Svih pet Big Tech kompanija nadmašile su procjene Wall Streeta, ali brojke daju jasnu sliku industrije u ovom trenutku.

Apple i njegovi glavni konkurenti su nekada uživali u naizgled neograničenom rastu. Sada se ovaj sektor bori da poveća prodaju i profit – ili bilježe pad.

Kuk je u četvrtak iznio svoja razmišljanja o vještačkoj inteligenciji, na koju su se mnoge velike tehnološke kompanije fokusirale posljednjih mjeseci.

„Mislim da je veoma važno biti promišljen i pažljiv u tome kako pristupate ovim stvarima i postoji niz pitanja koja treba riješiti… ali potencijal je svakako vrlo zanimljiv i očigledno smo napravili ogroman napredak u integraciji AI u naše proizvode i usluge”, rekao je Kuk. „Vidimo da je AI ogromna i nastavićemo da je tkamo u naše proizvode na vrlo promišljenoj osnovi.”

Investitor