kriptovalute, berze, cryptocurrencies

Binance i dalje ima velike planove za rast, uprkos krahu kriptotržišta

Podijeli

Kriptokompanija Binance se širi na nova tržišta čak i dok se cijela industrija bori s previranjima izazvanim spektakularnim kolapsom kriptoberze FTX.

Najveća svjetska berza kriptovaluta kupila je, naime, Sakura Exchange BitCoin (SEBC), kriptovalutu registrovanu u Japanu, objavio je Binance na svojoj web stranici u srijedu.

Sporazum bi omogućio Binanceu da uđe u treću najveću svjetsku ekonomiju kao regulirani entitet.

Kupovina SEBC-a označava prvu licencu za Binance u istočnoj Aziji, saopštila je kompanija. Nije otkrila uslove transakcije.

“Aktivno ćemo raditi s regulatorima kako bismo razvili našu kombinovanu razmjenu na način koji je usklađen za lokalne korisnike,” rekao je Takeshi Chino, generalni direktor Binance Japan. “Želimo pomoći Japanu da preuzme vodeću ulogu u kriptosvijetu.”

Akvizicija dolazi u trenutku kada se industrija digitalne imovine bori sa finansijskom zarazom izazvanom padom FTX-a, ocjenjuje CNN i dodaje da je prošlog mjeseca, osnivač i izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao ponudio spas Samu Bankman-Friedu, osnivaču FTX-a, koji je nekada bio jedan od najcjenjenijih lidera u industriji.

Ali Binance se gotovo odmah povukao , rekavši da je nakon pregleda finansija FTX-a zaključio da su problemi kompanije „izvan naše kontrole ili mogućnosti da pomognemo“.

Dogovor se brzo raspao, otvorivši put za bankrot FTX-a i ostavku Bankman-Frieda.

Zhao je kasnije najavio da će njegov tim osnovati „fond za oporavak industrije, kako bi pomogao projektima koji su inače jaki, ali u krizi likvidnosti, kako bi ublažio daljnju štetu od kolapsa FTX-a“.

U virtuelnom nastupu na DealBook samitu New York Timesa u srijedu, Bankman-Fried je rekao da “nikada nije pokušao počiniti prevaru ni nad kim”, dok je priznao da je “zeznuo”.

“Postoje stvari koje bih uradio ponovo”, rekao je 30-godišnjak. “Bio sam šokiran onim šta se dogodilo ovog mjeseca.” Čitaj više

banner konkurs ministarstvo kulture i medija