Mercator Ljubljana

Mercator dobio nove članove uprave

Podijeli

Fortenova grupa je na glavnoj skupštini Mercatora, kao jedini vlasnik, potvrdila promjene u Upravi ovog trgovačkog društva.

U Upravu će ući novi članovi Hrvoje Bošnjak i Tomislav Kramarić, dok Dragu Cukjati i Igoru Mamuzi ističe mandat. Predsjednik Uprave ostaje Tomislav Čizmić.

Bošnjak, bivši direktor kontrolinga u Fortenovi, biće zadužen za finansije u Upravi Mercatora, dok će Kramarić, bivši član Uprave Konzuma za maloprodaju, biti odgovoran za maloprodaju.

“Bošnjak i Kramarić u Mercator donose iskustvo poslovnog restrukturiranja i značajnog jačanja Mercatorove uprave”, napisao je u saopštenju Fabris Peruško, član uprave i izvršni direktor Fortenova grupe.

Cukjati i Mamuza odlaze iz Mercatora.

Mercator je od aprila prošle godine pod okriljem hrvatske grupe Fortenova, podsjeća SEEbiz i dodaje da su tada na nju prenesene dionice propalog Agrokora, koji je slovenačkog trgovca kupio 2014.

Fortenova je prvo bila vlasnica 89,11 odsto Mercatora, a od ovog proljeća njegova je jedina vlasnica.

Potpunom konsolidacijom Mercatora i sticanjem 100-postotnog vlasništva uz potpunu otplatu više od 55 povjerioca Mercatora i garantovano refinansiranje u iznosu od 480 miliona eura, Fortenova je završila jednu od najvažnijih faza restrukturiranja grupe u proteklih pet godina. Tokom tog periosa, konsolidovana operativna dobit grupe Fortenova porasla je sa 122 miliona eura na više od 300 miliona eura, navodi Fortenova u saopštenju za javnost.

Dodali su kako je dodatno stabilizovano poslovanje i finansije Mercatora unutar Fortenova grupe, a Fortenova je konsolidovala jedinstvenu i najveću maloprodajnu mrežu u jugoistočnoj Evropi s ključnim brendovima Mercator, Konzum i Idea.

Mercator u Crnoj Gori posluje kroz lanac marketa Idea.

“U protekloj godini promijenjeni tržišni uslovi donijeli su inflaciju koja se odražava u povećanju troškova energije i rada, dok smanjenje kupovne moći negativno utiče na profitabilnost i investicijsku sposobnost. Fortenova stoga nastavlja s restrukturiranjem grupe u području trgovine, upravljanja grupama proizvoda i operativnim troškovima”, saopštila je grupa.