Volkswagen pomjerio odluku o lokaciji fabrike u istočnoj Evropi

Podijeli

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) odgodio je odluku o lokaciji nove gigatvornice baterija za električne automobile u istočnoj Evropi “u uslovima energetske krize i visoke inflacije”.

U oktobru, Škoda Auto, češki ogranak Volkswagena, objavio je da očekuje da će njegova matična kompanija odluku o lokaciji donijeti do kraja godine, podsjeća Reuters.

“Volkswagen i njegova kompanija za baterije PowerCo kontinuirano procjenjuju prikladne lokacije za narednu gigafabriku u Evropi”, stoji u izjavi VW-a poslatoj putem e-pošte.

“Do sada nijesu donesene nikakve odluke, nastavljamo s procjenom”, poručio je.

Češka novinska agencija ČTK je objavila da će odluka biti odgođena za nekoliko mjeseci, prenosi Index i dodaje da je i Češka, uz Mađarsku, Poljsku i Slovačku, među analiziranim lokacijama za fabriku koja bi trebalo da počne proizvodnju baterija 2027. godine.

“Ne moramo žuriti, produžili smo rok za odluku zbog trenutne situacije. To zasad ne utiče na planirani početak gradnje ni na početak proizvodnje”, poručili su.

VW-ova nova fabrika baterijskih ćelija u istočnoj Evropi bila bi četvrta od ukupno šest zacrtanih u Europi do kraja decenije.