Skoda Superb, Škoda, car, automobile

Škoda prekida proizvodnju na dvije sedmice

Podijeli

Škoda Auto započela je u ponedjeljak dvonedjeljni prekid rada jer se proizvođač automobila bori s globalnim nedostatkom čipova i drugih komponenti, saopštila je kompanija u vlasništvu njemačkog Vokswagena.

Škoda planira da završi 10.000 nedovršenih automobila tokom prekida, što će ostaviti samo jednu proizvodnu liniju u pogonu, rekao je portparol kompanije Tomas Kotera.

“Škoda Auto bori se s velikim nedostatkom ključnih komponenti, zbog čega je u posljednjih nekoliko sedmica značajno ograničila proizvodnju”, rekao je Kotera.

Škoda, najveći izvoznik Češke Republike, izjavila je 7. oktobra da će “značajno smanjiti ili čak zaustaviti” proizvodnju od 18. oktobra do kraja godine zbog globalnog nedostatka čipova koji ometa automobilski sektor.

Češko udruženje autoindustrije u nedjelju je saopštilo da će češki proizvođači automobila ove godine proizvesti četvrt miliona automobila manje nego što se očekivalo, sve zbog globalnog nedostatka mikročipova, što je koštalo automobilski sektor 200 milijardi kruna (9,14 milijardi dolara).

Automobilski sektor okosnica je češke ekonomije, zapošljava 180.000 radnika i čini četvrtinu industrijske proizvodnje.