Artificial Intelligence, robot, robotics, vještačka inteligencija, robot

13 najnaprednijih zemalja u vještačkoj inteligenciji

Podijeli

Nije jednostavno utvrditi koje zemlje su najnaprednije u vještačkoj inteligenciji (Artificial Intelligence – AI), jer se ova oblast neprestano razvija i stalno se bilježe nova rješenja i razvoj.

Međutim, neke zemlje su same po sebi prepoznate po svom značajnom doprinosu na polju AI, uključujući Sjedinjene Države, Kinu, Kanadu i nekoliko evropskih zemalja, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke. Ove zemlje imaju snažne istraživačke i razvojne kapacitete u oblasti vještačke inteligencije i dom su mnogih vodećih kompanija za razvoj rješenja iz ove oblasti i istraživačkih instituta. Osim toga, uložili su velika sredstva u tehnologije povezane s vještačkom inteligencijom i primijenili javne politike za podršku razvoju ove oblasti.

Jedan od načina da se utvrdi koje su zemlje najnaprednije u određenoj naučnoj oblasti je da se pogleda kvalitet i kvantitet istraživanja koje te zemlje proizvode. Ovo može uključivati ​​broj istraživačkih radova objavljenih u recenzovanim naučnim časopisima, uticaj tih radova (mjereno brojem citata koje dobiju) i iznos sredstava koji se dodjeljuje istraživanju u AI oblasti. Dodatno, može se pogledati broj prijavljenih patenata i broj inovativnih proizvoda ili tehnologija razvijenih u toj oblasti u datoj zemlji. Svi ovi faktori mogu se koristiti za mjerenje nivoa napretka zemlje u određenoj naučnoj oblasti.

Najnaprednije zemlje u oblasti veštačke inteligencije

OpenAI ChatGPT je na pitanje o zemljama koje su objavile najveći broj recenzovanih članaka o vještačkoj inteligenciji ili koje troše najviše novca na istraživanje ove oblasti, kazao da ne može dati konačan odgovor.  Prema ChatGPT-u “OpenAI je istraživački institut fokusiran na razvoj vještačke inteligencije na odgovoran i siguran način.

Institut je 2015. godine osnovala grupa istraživača i preduzetnika, uključujući Ilona Maska i Sama Altmana, s ciljem promovisanja i razvoja “prijateljskih AI rješenja”. OpenAI je poznat po svom radu na naprednim tehnikama mašinskog učenja, uključujući veliki jezički model GPT-3. Institut je takođe razvio nekoliko sistema sa AI za različite aplikacije, kao što su robotika, igranje igara i obrada prirodnog jezika.

“Međutim, neke zemlje su poznate po velikim ulaganjima u istraživanje umjetne inteligencije, uključujući Sjedinjene Države, Kinu, Kanadu i nekoliko evropskih zemalja, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke. Ove zemlje imaju snažne istraživačke i razvojne sposobnosti u AI,i implementirali politike za podršku rastu ove oblasti”, naveli su iz Open AI-a.

13 najnaprednijih zemalja u umjetnoj inteligenciji

Insider Monkey je koristio kumulativni broj američkih AI patenata,  OECD-ovu bazu podataka o broju patenata vezanih za za vještačku inteligenciju u 2017. (posljednja godina dostupna u njihovoj bazi podataka) i odredio najvažnije igrače u nastajanju u AI sektoru. Evo njihove liste najnaprednijih zemalja u AI:

13. Rusija
Rangiranje u 2017: 12; Prosječno rangiranje između 1976-2020: Nije poznato

Rusija se smatra značajnim igračem u oblasti vještačke inteligencije. Zemlja je napravila značajna ulaganja u istraživanje i razvoj AI i razvila je mnoge napredne sisteme i proizvode sa AI pogonom. Ruske kompanije, kao što su Yandex i Mail.ru Group, poznate su po svojim inovacijama u oblasti vještačke inteligencije i uspostavile su partnerstva sa vodećim univerzitetima i istraživačkim institutima kako bi unaprijedili ovu oblast. Osim toga, ruska vlada je razvoj AI postavila kao prioritet, te sprovodi politike i inicijative za podršku rastu AI industrije. Ovi faktori su doprinijeli poziciji Rusije kao značajnog igrača u oblasti vještačke inteligencije.

12. Izrael
Rangiranje u 2017: 11; Prosječno rangiranje između 1976-2020: 11

Izrael ima snažnu reputaciju kao lider u oblasti vještačke inteligencije. Zemlja ima veliki broj kompanija i istraživačkih institucija koje rade na razvoju AI tehnologija, a napravila je značajan napredak u oblastima kao što su obrada prirodnog jezika, kompjuterski vid i mašinsko učenje. Neke od najistaknutijih kompanija u izraelskom AI prostoru uključuju Mobileye, koja se fokusira na razvoj naprednih sistema pomoći vozaču, i Cortica, koja je specijalizovana za tehnologiju vizuelnog prepoznavanja. Uz to, Izrael je dom brojnih vodećih akademskih institucija koje su na čelu globalnog istraživanja AI, kao što su Hebrejski univerzitet u Jerusalimu i Technion – Izraelski tehnološki institut.

11. Holandija
Rangiranje u 2017: 14; Prosječno rangiranje između 1976-2020: 10

Holandija ima snažnu tradiciju istraživanja u oblasti vještačke inteligencije i centrala je nekoliko vodećih akademskih institucija i kompanija koje rade na razvoju naprednih AI tehnologija. Neke od zapaženih organizacija u ovoj oblasti uključuju Holandsku organizaciju za primijenjena naučna istraživanja (TNO), koja se fokusira na razvoj AI rješenja za širok spektar industrija, i Amsterdamsku laboratoriju za mašinsko učenje, koja sprovodi istraživanja o mašinskom učenju i njegovim primjenama. Pored toga, Holandija je sjedište brojnih velikih međunarodnih tehnoloških kompanija koje su aktivne u oblasti vještačke inteligencije, kao što su Philips i TomTom.

10. Francuska
Rangiranje u 2017: 10; Prosječno rangiranje između 1976-2020: 6

Francuska ima snažnu tradiciju istraživanja u oblasti AI i sjedište je nekoliko vodećih akademskih institucija i kompanija koje rade na razvoju naprednih AI tehnologija. Neke od zapaženih organizacija u ovoj oblasti su Francuski institut za istraživanje računarskih nauka i automatizacije (INRIA), koji je jedna od najvećih istraživačkih institucija u Evropi fokusirana na AI i računarske nauke, kao i Dassault Systèmes, velika globalna softverska kompanija koja razvija rješenja zasnovana na AI za širok raspon industrija. Osim toga, Francuska je dom brojnih velikih međunarodnih tehnoloških kompanija koje su aktivne u AI prostoru, kao što su Orange i Thales. Ove kompanije i organizacije zapošljavaju mnoge talentovane istraživače koji rade na širokom spektru projekata vezanih za vještačku inteligenciju.

9. Indija
Rangiranje u 2017: 7; Prosječna ocjena između 1976.-2020.: NA

Indija je posljednjih godina napravila značajan napredak u oblasti vještačke inteligencije i brzo postaje glavni igrač u globalnom AI pejzažu. Zemlja ima veliku i rastuću tehnološku industriju, a mnoge indijske kompanije i istraživačke institucije rade na razvoju AI tehnologija i rješenja. Neke od značajnih organizacija u ovoj oblasti uključuju Indijski institut za tehnologiju, koji ima nekoliko vodećih laboratorija za istraživanje vještačke inteligencije, i TCS, jednu od najvećih kompanija za IT usluge na svijetu, koja je aktivno uključena u istraživanje i razvoj AI. Uz to, Indija je dom brojnih startupa koji rade na razvoju AI tehnologija, kao što su Haptik i Niki.ai. Sve u svemu, napredak Indije u AI je veoma obećavajući.

8. Ujedinjeno Kraljevstvo
Rangiranje u 2017: 8; Prosječno rangiranje između 1976-2020: 9

Ujedinjeno Kraljevstvo ima snažnu reputaciju kao lider u području vještačke inteligencije. Zemlja ima veliki broj kompanija i istraživačkih institucija koje rade na razvoju AI tehnologija, a napravila je značajan napredak u oblastima kao što su obrada prirodnog jezika, kompjuterski vid i mašinsko učenje. Neke od najznačajnijih kompanija u britanskom AI sektoru uključuju DeepMind, koji je u vlasništvu Google-a i koji se fokusira na razvoj naprednih AI sistema, i Babylon Health, koji koristi AI za razvoj virtuelnih zdravstvenih rješenja. Osim toga, Engleska je dom brojnih vodećih akademskih institucija koje su na čelu istraživanja vještačke inteligencije, kao što su Univerzitet u Cambridgeu i Imperial College London. Sve u svemu, napredak Engleske u AI je veoma obećavajući.

7. Kanada
Rangiranje u 2017: 9; Prosječno rangiranje između 1976-2020: 5

Kanada ima snažnu reputaciju kao lider u oblasti AI. Zemlja ima veliki broj kompanija i istraživačkih institucija koje rade na razvoju AI tehnologija, a napravila je značajan napredak u oblastima kao što su obrada prirodnog jezika, kompjuterski vid i mašinsko učenje. Neke od najznačajnijih kompanija u kanadskom AI sektoru uključuju Element AI, koji se fokusira na razvoj AI rješenja za širok spektar industrija, i Layer 6 AI, koji koristi mašinsko učenje za razvoj naprednih prediktivnih analitičkih sistema. Uz to, Kanada je dom brojnih vodećih akademskih institucija koje su na čelu istraživanja AI, kao što su Univerzitet u Torontu i Univerzitet u Montrealu.

6. Tajvan
Rangiranje u 2017: 7; Prosječno rangiranje između 1976-2020: 7

Tajvan ima snažnu tehnološku industriju i tamo je sjedište mnogih kompanija i istraživačkih institucija koje rade na razvoju AI tehnologija i rješenja. Neke od zapaženih organizacija u ovoj oblasti uključuju Institut za informacione nauke na Academia Sinica, koji sprovodi istraživanja o AI i mašinskom učenju, kao i Tajvanska laboratorija za vještačku inteligenciju, koji se fokusira na razvoj naprednih AI tehnologija. Uz to, Tajvan je dom brojnih velikih međunarodnih tehnoloških kompanija koje su aktivne u AI sektoru, kao što su Foxconn i HTC. Sve u svemu, napredak Tajvana u AI je veoma obećavajući, i on je u dobroj poziciji da nastavi da daje značajan doprinos ovoj oblasti na globalnom nivou u narednim godinama.

TOP 5

5. Njemačka

Njemačka ima snažnu reputaciju lidera u oblasti AI i dom je nekoliko vodećih akademskih institucija i kompanija koje rade na razvoju naprednih AI tehnologija. Neke od zapaženih organizacija u ovoj oblasti uključuju Njemački istraživački centar za vještačku inteligenciju (DFKI), koji je jedna od najvećih i najcjenjenijih istraživačkih institucija AI u svijetu, i SAP, veliku globalnu softversku kompaniju koja ulaže u AI istraživanje i razvoj. Osim toga, Njemačka je dom brojnih velikih međunarodnih tehnoloških kompanija koje su aktivne u AI prostoru, kao što su Siemens i Bosch. Sve u svemu, napredak Njemačke u AI je vrlo obećavajući i ona je u dobroj poziciji da nastavi da daje značajan doprinos ovoj oblasti u narednim godinama.

4. Koreja

Koreja ima snažnu tehnološku industriju i sjedipte je mnogih kompanija i istraživačkih institucija koje rade na razvoju AI tehnologija i rješenja. Neke od zapaženih organizacija u ovoj oblasti uključuju Korejski napredni institut za nauku i tehnologiju (KAIST), koji ima nekoliko vodećih laboratorija za istraživanje vještačke inteligencije, i LG, veliku globalnu elektronsku kompaniju koja mnogo ulaže u istraživanje i razvoj vještačke inteligencije. Osim toga, Koreja je sjedište brojnih startupa koji rade na razvoju AI tehnologija, kao što su Naver i Kakao.

3. Kina

Kina je posljednjih godina postigla značajan napredak na polju vještačke inteligencije i brzo postaje glavni igrač u globalnom AI pejzažu. Zemlja ima veliku i rastuću tehnološku industriju, a mnoge kineske kompanije i istraživačke institucije rade na razvoju AI tehnologija i rješenja. Neke od zapaženih organizacija u ovoj oblasti uključuju Baidu, koja je jedna od najvećih internet kompanija na svijetu i ima snažan fokus na AI istraživanje i razvoj, i Kinesku akademiju nauka, koja ima nekoliko vodećih laboratorija za istraživanje vještačke inteligencije. Uz to, u Kini je sjedište brojnih startupa koji rade na razvoju AI tehnologija, kao što su SenseTime i iFlytek.

2. Japan

Japan ima snažnu reputaciju jednog od globalnih lidera u oblasti vještačke inteligencije. Zemlja ima veliki broj kompanija i istraživačkih institucija koje rade na razvoju AI tehnologija, a napravila je značajan napredak u oblastima kao što su obrada prirodnog jezika, kompjuterski vid i mašinsko učenje. Neke od najznačajnijih kompanija u japanskom AI prostoru uključuju NEC, koji je pionir u polju AI i koji je razvio mnoge napredne AI tehnologije, i Fujitsu, koji mnogo ulaže u istraživanje i razvoj AI i koristi AI za razvoj širokog asortimana proizvoda i usluga. Uz to, Japan je sjedište brojnih vodećih akademskih institucija koje su na čelu istraživanja vještačke inteligencije, kao što su Univerzitet u Tokiju i Univerzitet Tsukuba.

1. Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Države imaju dugu istoriju liderstva u oblasti vještačke inteligencije i nastavljaju da budu na čelu istraživanja i razvoja vještačke inteligencije na globalnom nivou. U SAD-u su sjedišta mnogih vodećih svjetskih istraživačkih institucija i kompanija za vještačku inteligenciju, a dao je značajan doprinos ovoj oblasti u oblastima kao što su obrada prirodnog jezika, kompjuterski vid i mašinsko učenje. Neke od najznačajnijih organizacija u američkom sektoru vještačke inteligencije uključuju Google, koji se snažno fokusira na istraživanje i razvoj AI rješenja i posjeduje vodeću laboratoriju za istraživanje AI – DeepMind, i OpenAI, neprofitnu istraživačku organizaciju koju finansiraju neki od najvećih imena u tehnologiji. Osim toga, SAD je dom mnogih vodećih svjetskih akademskih institucija u oblasti AI, kao što su Carnegie Mellon University i Massachusetts Institute of Technology. Sve u svemu, napredak Sjedinjenih Država u oblasti vještačke inteligencije je veoma obećavajući, i ona je u dobroj poziciji da nastavi da daje značajan doprinos ovoj oblasti u narednim godinama.

AI usluge u zamahu

Postoji mnogo korisnih proizvoda koji koriste tehnologiju vještačke inteligencije (AI), a to polje se stalno razvija. Neki od najznačajnijih primjera proizvoda sa AI-om uključuju virtuelne lične asistente kao što su Amazon Alexa i Google Assistant, koji koriste obradu prirodnog jezika i mašinsko učenje, kako bi razumjeli i odgovorili na zahtjeve korisnika; samovozeći automobili, koji koriste AI za navigaciju putevima i donošenje odluka o vožnji; i medicinski dijagnostički sistemi, koji koriste AI za analizu medicinskih slika i dijagnosticiranje bolesti.

Pored toga, AI se koristi u mnogim drugim oblastima, kao što su finansije, gdje se koristi za razvoj algoritama za trgovanje i analizu tržišnih podataka, i obrazovanje, gdje se koristi za personalizaciju iskustava učenja i pružanje personalizovanog podučavanja.

Sve u svemu, potencijalne primjene AI tehnologije su ogromne i naredne godine će nam, kako se očekuje, donijeti nova brojna rješenja.

Investitor, foto: Possessed Photography on Unsplash

banner konkurs ministarstvo kulture i medija