Tim Kuk, Tim Cook, Sundar Pichai Pičai

Apple i Google pred najvećim izazovima u posljednjih deset godina

Podijeli

U posljednjih nekoliko godina, često se osjećalo kao da je tehnološka industrija na tempomatu – siguran pravac i stabilna brzina rasta.

Svaka inovacija – sklopivi ekrani, 5G, čak i blockchain i kriptovalute – nijesu uspjeli da uzdrmaju osjećaj da se budućnost tehnologije kreće naprijed postepeno, a ne eksponencijalno. Google je proveo posljednju deceniju i više čuvajući svoj biznis oglašavanja; Apple je izgradio što je moguće više opkopa oko svog veoma važnog iPhone poslovanja, sa zadovoljstvom prikupljajući naknade od App Store i Apple Music pretplate.

Sada će se, međutim, obje kompanije suočiti sa onim što su njihove najegzistencijalne prijetnje do sada. I dok je prerano pisati hvalospjeve bilo kojoj kompaniji, vidjećete kako Apple i Google brzo kreću u odbranu svojih pozicija na način koji nijedna nije morala u posljednje vrijeme, ocjenjuje Business Insider.

Čini se da je za Apple regulatorni pritisak širom svijeta konačno slomio njegovu nedodirljivu poziciju, jer nova pravila prijete da naruše dominaciju App Store-a. Tajming je posebno zanimljiv, jer se navodno Apple priprema za lansiranje novog seta pametnih naočara koji će proširiti moć App Store-a nad potrošačima i programerima za novu generaciju računarstva.

A u Googleu, porast chatbotova sa AI-om kao što je ChatGPT predstavlja jasnu i prisutnu opasnost za motor digitalnog oglašavanja. Ako možete dobiti jasan, koncizan odgovor na pitanje napisano na isti način na koji biste nešto pitali pametnog prijatelja, kome treba pretraživač? Čini se da se Microsoft slaže, jer se kaže da radi na ubacivanju ChatGPT-a u svoj Bing pretraživač.

Pogledajmo kako će se ovo konačno godina u kojoj će se Apple i Google suočiti sa svojom najvažnijom konkurencijom do sada.

Zidovi padaju na Apple

Nakon godina zveckanja sabljama, političkog nadzora, međunarodnih istraga i jedne vrlo pomno praćene sudske bitke s Epic Gamesom („Fortnite“ slave), regulatori su konačno dobili ono što žele. Apple navodno ove godine priprema ažuriranje iOS operativnog sistema koje bi po prvi put omogućilo vanjskim stranama da ponude svoje vlastite prodavnice aplikacija za iPhone i iPad.

Apple je dugo tvrdio da je model App Store, koji interno provjerava svaku iPhone i iPad aplikaciju kako bi osigurao da ispunjava specifične sigurnosne i sadržajne standarde prije nego što se pojavi na platformi, ključan za privlačnost njegovih uređaja kupcima.

Kompanija opravdava stroga pravila u App Store-u kao fer trošak, kako bi zaštitila korisnike od prevara, zlonamjernog softvera i loših aplikacija. Vjerovatno će Apple donijeti App Store na svoje nadolazeće naočare za proširenu stvarnost, za koje je Bloomberg nedavno objavio da bi konačno mogle biti predstavljene u prvoj polovini ove godine.

Kritičari – koji su tokom godina uključivali regulatore, zakonodavce, programere igara, konkurente, startupe, Ilona Maska, Marka Zakerberga i skoro sve koji nijesu Apple – rekli su da je pristup App Store u osnovi antikonkurentan, na osnovu toga da bukvalno ne postoji alternativni način za korisnike iPhonea da instaliraju softver.

Ipak, uskoro ćemo dobiti naš prvi test u stvarnom svijetu o tome da li je Apple bio u pravu da bi pukotina u njegovoj ograđenoj bašti uzrokovala da se cijela stvar sruši. Ako se App Store otvori i iPhone ne postane “bedem” za ostale, možda će Apple preispitati svoj pristup. Ili, može otvoriti kapije, a iOS ekosistem će postati bezakona pustoš. U svakom slučaju – vrijeme će pokazati.

Google dobija pravu konkurenciju

Prijetnja Googleu je malo više u fokusu. ChatGPT, popularni chatbot napravljen od strane OpenAI-a, već je osvojio komplimente od istaknutih ličnosti u Silicijumskoj dolini. Investitor Čamat Palihapitija pozdravio ga je kao prvu veliku inovaciju u pretraživanju interneta u dugo vremena.

Jasno je da Google ozbiljno shvata prijetnju: rukovodstvo kompanije je proglasilo “crveni alarm” zbog porasta ChatGPT-a. Investitori i analitičari hvale Microsoft zbog njegove strategije integracije tehnologije sa pretraživačem Bing i paketom za produktivnost Office. Takođe se navodi da Microsoft planira ulaganje od 10 milijardi dolara u sam OpenAI.

ChatGPT je veoma raznovrstan. Može odgovoriti na jednostavna pitanja poput broja stanovnika Pariza ili definicije “parlamentarca”. Ali možete ga takođe zamoliti da napiše sonet u stilu Viljema Šekspira o Burger King meniju ili isječak koda koji je spreman za dodavanje vašoj aplikaciji. Iako nije uvijek savršen, apsolutno je atraktivno koristiti sistem koji će pronaći ono što tražite – ako postoji — ili odmah kreirati nešto za vas ako ne postoji.

To zakucava pravo u slabu tačku za Google. U posljednjih nekoliko godina, kritičari su se žalili da Google daje previše prioriteta oglasima i sponzorisanim rezultatima, zakopavajući prave informacije koje su vam potrebne pod gomilom beskorisnih (ali isplativih) linkova. Zašto se baviti svim tim kada vam ChatGPT može dati brz, koristan, nadamo se tačan odgovor na vrlo specifično pitanje koje ste postavili?

Ovo stavlja Google u problem. Ako ChatGPT i njemu slični uzmu prostor, više ljudi će ga koristiti za pretraživanje interneta, što znači da će korisnici vidjeti manje Google-ovih najvažnijih oglasa. S druge strane, ako Google pokuša da iskopira koncept – za šta svakako ima snage i talenta – to bi značilo narušavanje vlastitog poslovnog modela, smanjenje dosega tih istih oglasa na pretraživačkoj mreži.

Nejasno je kada ili da li će uopšte novi talas AI početi da pravi značajne prodore u pretraživačku dominaciju Google-a. Kao što je analitičar Ben Tompson primijetio u izdanju svog Stratechery biltena ove sedmice, glupo je potcjenjivati ​​koliko je Google duboko ugrađen u veći tehnološki ekosistem, od pretraživača do pametnih telefona. A ChatGPT je nevjerovatno skup za pokretanje i ograničen je u svojim mogućnostima, barem za sada.

Bez obzira na to kako ga isječete, vjerovatno je dobra stvar za cjelokupnu industriju što ChatGPT stavlja tehnološkog titana u rijetku poziciju igranja odbrane. Konkurencija na tržištu pomaže svima. I barem neće biti dosadno.

Business Insider / Investitor