Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask izgubio više novca od Gejtsa i Bezosa

Podijeli

Neto vrijednost milijardera Ilona Maska nastavlja da opada, premašujući iznos novca koji su i Bil Gejts i Džef Bezos izgubili 2022. godine.

Kako dionice Tesle, kompanije za električne automobile u kojoj je Mask izvršni direktor, takođe opadaju, američki milijarder je doživio smanjenje neto vrijednosti za 103 milijarde dolara od početka godine do 12. decembra, prema Bloombergu Indeks milijardera. Zbog pada vrijednosti je izgubio titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu o čemu više čitajte u posebnoj vijesti.

Bil Gejts, bivši izvršni direktor Microsofta, izgubio je 23,5 milijardi dolara svoje neto vrijednosti, dok je Bezos, osnivač Amazona, doživio pad svog bogatstva za 78,6 milijardi dolara. Dva tehnološka tajkuna zajedno tako su izgubila 102,1 milijardu dolara.

Maskova neto vrijednost sada iznosi 168 milijardi dolara, Gejts vrijedi 115 milijardi dolara, a Bezos ima bogatstvo od 114 milijardi dolara.

Voren Bafet, izvršni direktor konglomerata Berkshire Hathaway izgubio je samo (u poređenju sa gornjom trojicom) 690 miliona dolara i raspolaže imovinom vrijednom 108 milijardi dolara.

Tesla pala kako se Mask okrenuo Twitteru

Akcije Tesle pale su za 17,6% tokom prošlog meseca i 51,16% u prošloj godini i trgovale su se za 161 dolar 13. decembra na posljednjoj proveri, dok Mask nastavlja da usmjerava pažnju na Twitter, mrežu društvenih medija koju je kupio za 44 dolara milijardi u oktobru.

Od akvizicije Twittera, Maskova pažnja je skrenuta sa Tesle. Njegovi konkurenti, poput kineskog BYD-a, osvajaju sve veći udio na tržištu . Investitori postaju umorni i žele da vide neku akciju kako bi preokrenuli performanse akcija.

Tržišna kapitalizacija Tesle drastično je pala sa skoro 1 bilion dolara 26. januara na samo 482,89 milijardi dolara 13. decembra.

Ako ste propustili:

Francuz je sada najbogatiji čovjek na svijetu: Mask izgubio prestižni tron i po Forbesu i po Bloombergu