Bojana Radović Glovo

Radović: Kako je Glovo postao svakodnevna potreba crnogorskih građana

Podijeli

Glovo, jedna od vodećih svjetskih multikategorijalnih platformi za dostavu, u protekle skoro dvije godine poslovanja u Crnoj Gori, postala je svakodnevna potreba građana naše zemlje. Bilo da se radi o dostavi hrane iz restorana, supermarketa ili drugih proizvoda iz domena maloprodaje, Glovo je tu da na dnevnom nivou život svojih korisnika učini lakšim i praktičnijim. Kraj jedne uspješne poslovne godine bila je prilika da razgovaramo sa Bojanom Radović, izvršnom direktoricom ove kompanije za Crnu Goru, koja se osvrnula na trenutke koji su obilježili 2022. godinu i informisala o planovima kompanije za predstojeću.

Godina na izmaku bila je veoma uzbudljiva za Glovo globalno, ali i u Crnoj Gori. Možete li nam reći koji su to trenuci koji su, po Vašem mišljenju, obilježili prethodnih 12 mjeseci rada kompanije?

Protekla godina za Glovo bila je puna novih poslovnih poduhvata, partnerstava, izazova, ali i mjerljivih uspjeha. Glovo se još jednom dokazao kao pouzdan saveznik naših sugrađana u obavljanju njihovih svakodnevnih obaveza, te postao pridruženi član mnogih porodica. Čujemo da nerijetko Glovo dostava pristiže u pomoć mladim roditeljima, te nenadanim večerama i druženjima kod kuće. Broj naših korisnika uvećava se iz dana u dan. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih, za nepune dvije godine poslovanja na teritoriji Crne Gore, zbilja možemo biti zadovoljni postignutim.

Ono po čemu se ova godina izdvojila svakako su brojne nove saradnje koje su ostvarene sa najvećim i najznačajnjim brendovima u zemlji. Danas sa ponosom možemo da kažemo da naša aplikacija broji više stotina partnera iz domena restoranske industrije i maloprodaje, te da taj broj iz dana u dana raste. Širenje ponude u svim gradovima Crne Gore, kao i konstantno poboljšavanje korisničkog iskustva predstavlja prioritet našeg budućeg djelovanja. Osim korisničkog iskustva, veliki fokus i energija našeg tima idu na unapređenje iskustva partnera i konstantan rast njihovog biznisa.

Još jedan važan trenutak koji je obilježio prethodnu godinu je lansiranje Glovo Express centra u Podgorici. Riječ je o specijalizovanoj prodavnici koja postoji sa ciljem da putem usluge ultra brze dostave u roku od 30 minuta, korisnicima na aplikaciji omogući isporuku velikog broja prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Prva i za sada jedina ovakva prodavnica u Crnoj Gori nalazi se u Podgorici, što je dodatni pokazatelj inovativnosti koju Glovo donosi na naše tržište. Jako sam ponosna na činjenicu da je Glovo pionir i promoter novih ideja u Crnoj Gori, i da svojim djelovanjem generišemo novu vrijednost za crnogorsko tržište, naročito kada je u pitanju nova generacija e-commerce-a.

Incijative na lokalnom i globalnom nivou takođe nisu izostale ove godine. Ranije ovog mjeseca, Glovo je na svim svojim tržištima pokrenuo Glovo Local, program koji ima za cilj da malim i srednjim preduzećima pruži podršku u procesu digitalizacije poslovanja.

Kada govorimo o našem timu, raduje činjenica da smo u ovoj godini duplirali broj zaposlenih, što jasno ukazuje na to da nas tržište prepoznaje kao dobrog poslodavca i atraktivnu poslovnu priliku. Naš kolektiv čine pojedinci različitih profila i afiniteta i upravo u toj raznolikosti vidimo veliki potencijal i prostor za dalji rast i kao pojedinci i kao tim.

NASTAVAK INTERVJUA ISPOD SLIKE

Bojana Radović Glovo
Bojana Radović (Glovo)

Šta se pokazalo kao najveći izazov za Glovo od njegovog otvaranja u Crnoj Gori?

Iako smo sad već dobro poznati građanima i biznisima u Crnoj Gori, u stalnoj smo potrazi za novim partnerima i sadržajima kojima bismo obogatili svoju ponudu na aplikaciji, što je samo po sebi izazov ovog biznisa, ali u pozitivnom kontekstu. Čak ni na malim predjelima kakva je Crna Gora, nije svaka zajednica ista, zato nastojimo da, kroz komunikaciju sa korisnicima i partnerima, budno pratimo i osluškujemo potrebe lokalnih zajednica u kojima poslujemo kako bismo na njih adekvatno odgovorili.

Neki od izazova sa kojima se susrijećemo infrastrukturnog su karaktera; naročito tokom ljeta i na primorju. Ljetnja sezona je za nas izazov na više načina – kako u smislu broja kurira, koje zapošljavaju agencije sa kojima sarađujemo, tako i brzine dostave, usljed gužvi na putevima. Ovo je naravno izazov za nas, jer u ovim mjesecima otežava održavanje kvaliteta usluge koji želimo pružiti, ali na tome radimo sa našim partnerima i u okviru grupe, kako bismo ovaj uticaj smanjili na mogući minimum.

Nedavno je termin „gig ekonomija“ doveden u vezu sa poslovanjem kompanije Glovo. Možete li čitalačkoj publici Investitora približiti šta je zapravo „gig ekonomija“ i da li je i kako povezana sa poslovanjem Glova?

Gig ekonomija je pojam koji se odnosi na tržište rada u kome preovlađuju frilenseri ili kratkoročni ugovori i najčešće podrazumijeva angažovanje radnika putem digitalnih platformi. U gig zanimanja spadaju ona zanimanja koja se obavljaju online, odnosno posredstvom aplikacija raznih spektara. U poslednjih nekoliko godina, ovaj vid ekonomije dobio je na popularnosti u Evropi i na Zapadu, imajući u vidu da se nerijetko za kraće vrijeme od uobičajenih osam sati može zaraditi više novca, te i da zbog fleksibilnosti posla takozvani “gig-radnici” mogu sami da odluče koliko i kada žele da rade, što ovakav posao, naročito mladim ljudima, čini vrlo atraktivnim. Međutim, fleksibilnost ovog modela rada ne znači da on ne treba biti precizno i temeljno zakonski regulisan, naprotiv. Glovo je na globalnom nivou prepoznao potrebu za time i sarađuje sa relevantnim akterima i institucijama na nivou Evropske unije kako bi se kreirao model koji je prijemčiv i dobar za sve uključene u ovaj proces.

U Crnoj Gori još uvijek nemamo zakonski okvir za frilensere, a kada se steknu uslovi za to, Glovo stoji na raspolaganju relevantnim institucijama i akterima u Crnoj Gori da sa njima podijeli znanja i iskustva stečena na evropskom nivou. Trenutno, naši kuriri na crnogorskom tržištu sa nama sarađuju preko partnerskih agencija i ne prate model gig ekonomije kakav je poznat u Evropi i na Zapadu. Međutim, bitno je istaći da iako nisu kod nas direktno zapošljeni, Glovo je na globalnom nivou kreirao brojne programe podrške kuririma, koje implementiramo i mi u Crnoj Gori.

Kompanija Glovo nedavno je pokrenula Glovo Local, program podrške malim preduzećima u njihovoj digitalizaciji. Sa koliko partnera trenutno sarađujete i na koji način ih podržavate?

Svi partneri na našoj aplikaciji dio su našeg šireg ekosistema kojeg marljivo i sa puno truda gradimo i njegujemo. Upravo zbog tog osjećaja i povjerenja koje nam je dato, nastojimo da relacije sa naših više stotina partnera kontinurano unapređujemo novim sadržajima, ne zaboravljajući da je to proces koji teče u dva smjera i počiva na mogućnostima učenja i razmjene znanja.

Upravo sa ciljem pružanja podrške onima koji čine važan dio lokalnih zajednica u kojima poslujemo, Glovo je pokrenuo Glovo Local program kako bi podstakao rast malih i srednjih preduzeća na onlajn kanalima prodaje. Ovaj program, koji omogućava digitalizaciju proizvoda i usluga i daje dodatni stimulans privrednom rastu, usmjeren je na mala i srednja preduzeća u maloprodaji i restoranskoj industriji. U skladu sa onim što su potrebe naših partnera, nudimo više vrsta podrške – od digitalnih i operativnih rješenja za sopstvene kanale i prodavnice do alata za razvijanje svog poslovanja pomoću marketinških i reklamnih mogućnosti kako bi povećali svoju vidljivost i privukli nove korisnike.

Koji su planovi kompanije Glovo za 2023. godinu, odnosno koje su to aktivnosti koje Glovo planira da sprovede u cilju ispunjenja svoje misije?

Globalno, misija Glova je da na aplikaciji svojim korisnicima učini dostupnim sve ono što taj grad nudi. U tom kontekstu, kao tim, uvijek se pitamo – što nam fali na aplikaciji, a treba nam u životu? Ovo prosto pitanje, na koje odgovor crpimo iz ličnih iskustava i života pomaže nam da u našem poslu budemo bolji, a našim korisnicima vjerni. U tom smislu, želimo da nastavimo dobrim putem, kojim smo krenuli u gradovima u kojima već poslujemo u Crnoj Gori, a naravno plan je da naš portfolio gradova širimo i u narednom periodu u skladu s potražnjom. Takođe, q-commerce će biti u još većem fokusu naredne godine jer time gradimo dugoročnu vezu i povjerenje s krajnjim korisnicima, a smatramo da tržište sve više ima apetita za razvijanjem digitalne prodaje u maloprodajnom segmentu.

Otkad je Glovo došao na crnogorsko tržište, usudiću se reći da je brza dostava dosegla novi nivo, a upoređujući poslovne rezultate u odnosu na prethodnu godinu, imamo i jasnu potvrdu da smo servis koji ljudi sve više traže i na koji se oslanjaju. To je velika privilegija, ali i odgovornost da nastavimo ovaj trend pružanja svrsishodne, kvalitetne i brze usluge svim učesnicima naše platforme – korisnicima, partnerima i kuririma.

Naš tim je ostvario značajne rezultate u ovoj godini, što će se zasigurno nastaviti i u 2023. godini. Odani našoj viziji, nastavićemo da doprinosimo zajednici, partnerima, kuririma i korisnicima naše aplikacije i tome se timski radujemo.

Native Investitor / [email protected]