Louis Vuitton

Rekord najvrednije evropske kompanije: LVMH dostigao vrijednost od 400 milijardi eura

Podijeli

Akcije LVMH-a porasle su u utorak na novi rekordni nivo, dajući grupi luksuzne robe tržišnu kapitalizaciju od 400 milijardi eura po prvi put i učvrstivši njeno vođstvo kao najvrednije kompanije u Evropi.

Kao i druge luksuzne kompanije koje su jako izložene Kini, LVMH je ove godine imao koristi od brzog ponovnog otvaranja druge najveće svjetske ekonomije. Međutim, neki analitičari kažu da bi dalje povećanje cijene dionica moglo biti otežano.

“Recimo da čekam 500 milijardi da to označim kao prekretnicu”, rekao je Angelo Meda, šef dionica i portfolio menadžer u Banor SIM-u u Milanu.

“Oni ispaljuju svoju posljednji patron, a to je ponovno otvaranje Kineza, a u budućnosti će stvari postati teže: teška poređenja, dolar pada”, dodao je.

Dionice su porasle 0,4% na najviši nivo od 795,7 eura, što je grupi dalo tržišnu vrijednost nešto iznad 400 milijardi eura, prema proračunima Reutersa na osnovu podataka Refintiva.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik i izvršni direktor LVMH-a Bernar Arno promijenio je najviše rukovodstvo u grupi, pojačavajući uticaj svoje porodice imenovanjem njegove kćerke Delfin da vodi Christian Dior te imenovanjem novog šefa za Louis Vuitton. Čitaj više

Foto: cody gallo on Unsplash