IBM

Još jedan tehnološki div ukida hiljade radnih mjesta

Podijeli

Američki IBM je postao najnoviji tehnološki gigant koji je najavio ukidanje hiljade radnih mjesta.

Kompanija je u srijedu objavila da će 3.900 radnih pozicija biti ukinuto, navodeći da takva odluka povezana s prethodno najavljenim spinoffom i prodajom dvije poslovne jedinice. Ovaj potez će koštati IBM oko 300 miliona dolara u ovom kvartalu, potvrdio je portparol kompanije.

Jedinice koje su pogođene su Kyndryl, posao za IT infrastrukturne usluge koji je službeno odvojen od IBM-a u novembru te IBM-ov biznis analitike u zdravstvu, investiciona firma u procesu preuzimanja.

Vijest, kako podsjeća CNN, dolazi dok i druge velike tehnološke kompanije smanjuju radnu snagu širom svijeta, kao odgovor na sumorne globalne ekonomske izglede. Prošle sedmice, Google-ova matična kompanija Alphabet i Microsoft najavili su otpuštanje 12.000, odnosno 10.000 radnika.

To je uslijedilo nakon sličnih planova koje su iznijeli Amazon i Salesforce, koji će takođe otpustiti hiljade radnika, s više od 18.000 zaposlenih pogođenih samo u gigantu e-trgovine.

Portparol IBM-a rekao je za CNN u srijedu da su rezovi kompanije u “potpunosti povezani s reorganizacijom dviju pogođenih poslovnih jedinica, a ne radnjom zasnovanom na performansama iz 2022. ili očekivanjima za 2023.”

Kompanija sa sjedištem u Njujorku u srijedu objavila poslovne rezultate s mješovitim rezultatima, pri čemu su prihodi bili nešto veći od očekivanih, ali operativni profit i slobodni novčani tok manji od predviđenih.

Dionice IBM-a oslabile su 2% u trgovini nakon radnog vremena preko noći.

Upitan o izgledima za potražnjom za poslovnom tehnologijom ove godine, izvršni direktor IBM-a Arvind Krišna rekao je da je većina klijenata kompanije uvjerena da će „postati jači“.

„Vidimo ih kako se njihov broj udvostručuje, uprkos različitim vjetrovima u 2023“, rekao je Krišna analitičarima tokom konferencijskog poziva.

Krišna je takođe primijetio da, iako su druge tehnološke kompanije u posljednje vrijeme javile o lošijim poslovnim prognozama, „razlog zbog kojeg ostajemo u ovom optimističnom stanju je to što nemamo potrošački biznis“.

„Tako da mislim da bismo, shodno tome, mogli vidjeti malo drugačije rezultate od onih koji bi mogli imati veliku direktnu izloženost potrošačkom dijelu poslovanja“, dodao je.

Foto: Carson Masterson on Unsplash

Ako ste propustili:

Evo zašto se Apple nije pridružio talasu ukidanja radnih mjesta