euro, european central bank, evropska centralna banka, frankfurt, ECB

EU testira sposobnost banaka da na duži rok izdrže visoke kamatne stope

Podijeli

Regulatori za bankarstvo Evropske unije pokrenuli su u utorak test na stres kako bi provjerili kako bi banke mogle da se nose sa dugim periodom visoke inflacije i kamatnih stopa, baš kada se očekuje da će Evropska centralna banka (ECB) dodatno povećati troškove zaduživanja.

Najnoviji dvogodišnji stres test odražava promjenu u makroekonomskom okruženju, budući da je ruska invazija na Ukrajinu pomogla da se inflacija u Evropi gurne na višedecenijske visine, a kamatne stope su brzo porasle kako bi se uhvatila u koštac s njom.

Reuters podsjeća da je prethodni stres-test u 2021. bio postavljen na bazi “niskih a dugih” kamatne stope.

Stres testovi su postali redovna praksa nad bankama, u početku da bi ih dokapitalizovali nakon što su ih poreski obveznici spasili u svjetskoj finansijskoj krizi prije više od jedne decenije, a odnedavno kako bi provjerili otpornost.

Evropsko bankarsko tijelo (EBA) saopštilo je da najnoviji test teorijskih šokova, osmišljen u saradnji sa ECB-om, pokriva 70 banaka EU, 20 više nego 2021. godine, što predstavlja 75 odsto ukupne bankarske aktive u EU.

“Narativ prikazuje negativan scenario vezan za hipotetičko ozbiljno pogoršanje geopolitičkog razvoja, praćeno povećanjem cijena roba i ponovnim pojavom zaraze COVID-19”, navodi EBA u saopštenju. To dovodi do pada BDP-a od 6 odsto, porasta nezaposlenosti, pada cijena nekretnina, smanjenja snabdijevanja gasom i stalne visoke inflacije i visokih kamatnih stopa u periodu od tri godine do 2025.

Rezultati po bankama, bez ocjene prolaznosti ili neuspjeha, biće objavljeni krajem jula, kako bi se informisale o godišnjim regulatornim procjenama kapitalnih rezervi.

Veći uzorak banaka omogućava uvođenje pojednostavljenog pristupa procjeni rizika, kažu u EBA.

Regulatori EU-a žele više kontrole uticaja na bankarski sektor nakon prekida lanca snabdijevanja tokom pandemije i veće ranjivosti energetski intenzivnih sektora nakon rata u Ukrajini, piše Reuters i dodaje da je test u suprotnosti sa stvarnim izgledima ECB-a da će inflacija pasti na 6,3% ove godine i 3,4% sljedeće godine.

ECB takođe vidi ubrzanje ekonomskog rasta sa ovogodišnjih 0,5% na 1,9% sljedeće godine.

Investitor