Susan Wojcicki, Youtube

YouTube dobija novog direktora: Wojcicki se povlači nakon 10 godina

Podijeli

Izvršna direktorica YouTube-a Susan Wojcicki rekla je u četvrtak da se “povlači” sa svoje vodeće uloge u kompaniji nakon skoro decenije vođenja popularne platforme za razmjenu videa.

U postu na blogu, Wojcicki je rekla da planira da „započne novo poglavlje fokusirano na moju porodicu, zdravlje i lične projekte za koje sam strastvena“.

Wojcicki je bila povezana sa YouTube-ovom matičnom kompanijom Google od njenih najranijih dana, kada su njena dva osnivača radila iz garaže u Kaliforniji da naprave pretraživač. Kasnije je postala 16. Googleov zaposleni i radila je u kompaniji skoro 25 godina.

“Susan ima jedinstveno mjesto u istoriji Googlea i dala je najnevjerovatniji doprinos proizvodima koje koriste ljudi svuda,” izjavili su Lari Pejdž i Sergej Brin, osnivači Googlea. “Veoma smo zahvalni za sve što je uradila u posljednjih 25 godina.”

Nju će naslijediti Neal Mohan, trenutni YouTubeov glavni proizvodni direktor.

„Uz sve što radimo na Shorts filmovima, streamingu i pretplatama, zajedno s obećanjima na proizvodima vještačke inteligencije, pred nama su najuzbudljivije prilike za YouTube, a Neal je prava osoba koja će nas voditi“, napisala je Wojcicki.

Wojcicki je nadgledala poslovanje YouTube-a tokom ključne tranzicije weba ka društvenim medijima, ali i kako su online platforme bile pod sve većom kontrolom zbog širenja dezinformacija, govora mržnje i drugog štetnog sadržaja.

Dodala je da će, iako je napustila poziciju, nastaviti da radi s nekim YouTube timovima i davati savjete izvršnom direktoru Googlea Sundaru Pičaiju, nudeći “savjetovanje i smjernice za Google i portfelj kompanija Alphabeta”.

“Tako sam ponosna na sve što smo postigli. Bilo je uzbudljivo, smisleno i sveobuhvatno”, napisala je Wojcicki.