Volkswagen zbog američkih podsticaja privremeno obustavio planove za evropsku fabriku baterija

Podijeli

Njemački koncern Volkswagen stavio je na čekanje planiranu fabriku baterija u istočnoj Evropi i sada daje prioritet sličnom objektu u Sjevernoj Americi, nakon što je procijenio da bi mogao dobiti 10 milijardi eura američkih poticaja.

Odluka je rezultat paketa subvencija i poreskih olakšica američkog predsjednika Džoa Bajdena ukupno vrijednog 369 milijardi dolara, koji za cilj ima podršku zelenoj tehnologiji a koji mami evropske kompanije u SAD.

Najveći evropski proizvođač automobila rekao je zvaničnicima EU prošle sedmice da očekuje da će dobiti 9 do 10 milijardi eura subvencija i zajmova iz Zakona o smanjenju inflacije koji je donio predsjednik SAD i drugih američkih šema tokom rada fabrike, prema navodima osoba koji su prisustvovali sastanku.

VW je “čekao” da vidi kako će EU odgovoriti na podsticaje Vašingtona prije nego što krene da s planom za izgradnju fabrike u istočnoj Evropi, rekla je jedna osoba s direktnim saznanjem o donošenju odluka u VW-u.

“Planovi u Sjevernoj Americi napredovali su brže nego što se očekivalo i pretekli su donošenje odluka u Evropi”, rekao je taj izvor.

Evropska komisija, koja će sljedeće sedmice objaviti Net Zero Industry Act kao dio svog odgovora na američku zelenu šemu, nastoji da olabavi pravila o državnoj pomoći i ponovno procjenjuje da li da uvede subvencije na nivou EU. Ali rani nacrt predstavljen prošle sedmice nije uspio, prema riječima rukovodilaca industrije.