business, economy, walk, man, businessman, town, city, financial district, Ontario

“Tako apsurdno”: Sanders kaže da 15 direktora hedž fondova zarađuje više od 120.000 vaspitača u američkim vrtićima zajedno

Podijeli

Bernie Sanders, senator Vermonta i samoproglašeni demokratski socijalista, još jednom je pogodio svoju omiljenu metu: bogate.

“Top 15 menadžera hedž fondova na Wall Streetu zaradi više novca u jednoj godini nego svi vaspitači u vrtićima u Americi zajedno – a njih je preko 120.000”, rekao je Sanders u videu objavljenom na Twitteru i YouTubeu.

Tvrdio da nešto više od 40% nastavnika zarađuje manje od 60.000 dolara godišnje plate. U međuvremenu, prosječni menadžer hedž fonda u Sjedinjenim Državama zarađuje 136.723 dolara godišnje, prema Salary.com.

Naravno, nastavnici i menadžeri hedž fondova, kako piše Money Wise, zarađuju svoj novac na različite načine, što ovo čini poređenjem između jabuke i narandže.

Za razliku od nastavnika, menadžeri hedž fondova mogu izgubiti novac u bilo kojoj godini ako njihov fond ima klauzule o povratu novca i nema naknade za upravljanje. Kompenzacije hedž fondova su povezane sa učinkom, što implicira da su najplaćeniji i najbogatiji menadžeri hedž fondova ujedno i najbolji.

Imajući to na umu, evo tri najbogatija menadžera novca na svijetu i na šta trenutno ulažu.

Rej Dalio
Neto vrijednost: 19,1 milijarda dolara

Od marta, Ray Dalio drži 19,1 milijardu dolara ličnog bogatstva, što ga čini 82. najbogatijom osobom na svijetu. Njegova firma, Bridgewater Associates, trenutno ima preko 150 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, zahvaljujući čemu je jedan od najvećih hedž fondova na svijetu.

Prema najnovijoj prijavi kompanije 13F, Daliov tim je u portfelj dodavao banke poput JP Morgan Chase i Bank of America. U međuvremenu, Procter & Gamble je bila jedna od najvećih akvizicija sa 4,13% ukupnog portfelja kompanije.

Džim Sajmons
Neto vrijednost: 28,1 milijarda dolara

Džim Sajmons je drugi najbogatiji na ovoj listi a njegov hedž fond Renaissance Technologies sa sjedištem u Njujorku ima 50 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.

Sajmons je nedavno dodao još dionica Applea u portfelj fonda. Međutim, investiciona strategija ovog fonda je notorno komplikovana i zasnovana je na statističkim obrascima i neslučajnim događajima na tržištu. Zato portfolio akcija možda ne objašnjava Sajmonovu ukupnu izloženost tržištu.

Ken Grifin
Neto vrijednost: 35 milijardi dolara

Ken Grifin je najbogatiji menadžer hedž fondova. To se može pripisati njegovom ogromnom udjelu od 80% u Citadel Securitiesu, hedž fondu sa sjedištem u Majamiju sa preko 57 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.

Nakon što je prošle godine zaradio 16 milijardi dolara svojim investicijama, Citadel je postao najuspješniji hedž fond na svijetu u 2022. Firma je nedavno kupila dionice Netflixa, prema svojoj posljednjoj prijavi. U međuvremenu, najveće i najmanje pozicije u portfelju su stavljene i call opcije na S&P 500 indeks, što sugeriše da je investiciona strategija fonda komplikovana kombinacija derivata.

Važno upozorenje

Portfelji hedž fondova su komplikovani, piše Money Wise i dodaje da ono što znamo zasniva se na regulatornim podnescima kao što su obrazac ADV i 13F.

Ovi obrasci se podnose tromjesečno, što znači da su se pozicije možda značajno promijenile do trenutka kada maloprodajni investitori saznaju za to. Oni takođe ne uključuju detalje o derivatima kao što su opcije, fjučersi ili leveridž. To znači da je pravi položaj hedž fonda u kompaniji teško razaznati.

Strateški potezi uspješnih hedž fondova mogli bi ponuditi široke naznake o ekonomskim izgledima tržišta, ali ne bi trebalo da budu sastavni dio lične strategije ulaganja malog investitora.

Investitor