zgrada, stambena zgrada, Podgorica, bulevar, Linea, Zetagradnja, stanovi, kvart, stambeni kvart

Stambeni krediti sve skuplji, građani ih sve više uzimaju: Banke za šest mjeseci odobrile više od 60 miliona eura

Podijeli

Podaci Centralne banke o stambenim kreditima u prvih 6 mjeseci ove godine pokazuju zanimljive trendove: dok su kamate sve više, građani se sve više zadužuju.

Naime, u periodu od januara do kraja juna, komercijalne banke su odobrile stambene kredite u ukupnom iznosu od 60,7 miliona eura, što je čak 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine (41 milion eura)

S druge strane, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na stambene kredite u junu ove godine iznosila je 4,78 odsto, što je čak 11 odsto više nego godinu ranije, kada je iznosila 4,3 odsto.

Od tada kamata na stambene kredite uglavnom raste, pa je u septembru, oktobru i novembru 2021. iznosila 4,83 odsto, da bi u decembru pala na 4,55 odsto. Ove godine je, međutim, nastavila rast, a najveća je bila u aprilu 4,84 odsto.

Depoziti i štednja u crnogorskim bankama, prema podacima Centralne banke (CBCG), dostigli su na kraju juna ove godine 4,46 milijardi eura i za 800 miliona su veći nego u istom mjesecu prošle godine. Građani u bankama drže milijardu i po eura, što je za 230 miliona više nego prije godinu. Stranci, kao fizička lica, u domaćim bankama imaju 636 miliona eura ili sto miliona više nego u junu prošle godine, dok firme u vlasništvu stranaca drže depozite u vrijednosti 478 miliona eura, što je rast za 90 miliona. Čitaj više

Gomilanje novca na računima: Građani u bankama drže milijardu i po eura