nafta, oil, petrol, platform

Cijene nafte skočile nakon iznenadnog smanjenja proizvodnje OPEC-a

Podijeli

Kao dodatak globalnoj ekonomskoj neizvjesnosti, cijene nafte porasle su u ponedjeljak nakon što su Saudijska Arabija i drugi veliki proizvođači najavili iznenadno smanjenje proizvodnje sirove nafte.

Cijene nafte porasle su dan nakon što su članice OPEC-a najavile smanjenje proizvodnje “s ciljem podrške stabilnosti tržišta nafte”.

U ranoj trgovini nafta Brent, međunarodna referentna vrijednost, porasla je 6 odsto, na skoro 85 dolara po barelu. Nafta West Texas Intermediate, američki standard, porasla je za sličan procenat, trgovajući preko 80 dolara po barelu.

Iznenađujuće najave signalizirale su potencijalnu novu prijetnju globalnim naporima da se obuzda inflacija ali predstavlja i izazov za Bajdenovu administraciju, koja se zalagala za niže cijene benzina. Evropske berze su u ponedjeljak napravile mješovite rezultate, dok su fjučersi na S&P 500 indeksu ukazivali na nešto lošije otvaranje.

Saudijska Arabija, de facto lider OPEC-a, rekla je da će smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno počevši od sljedećeg mjeseca. U kombinaciji sa smanjenjem koje je najavilo nekoliko drugih proizvođača OPEC-a, smanjenje proizvodnje će biti preko milion barela dnevno, ili oko 1 odsto globalnih zaliha ovog energenta.

Analitičari kažu da je ovaj potez još jednom pokazao da su Saudijska Arabija i njen ministar nafte, princ Abdulaziz bin Salman, odlučni da budu proaktivni kako bi održali visoke cijene, vjerovatno u rasponu od 90 dolara po barelu.

“Ovo je novi saudijski stil nepredvidivog manevra”, rekla je Karen Young, viši saradnik Centra za globalnu energetsku politiku Kolumbija univerziteta. Posljednjih dana, saudijski naftni zvaničnici su signalizirali da će se trenutni nivoi proizvodnje održati do kraja godine.

Međutim, kako ocjenjuje New York Times, zadatak podupiranja cijena, ako potražnja za naftom tone, može se pokazati izuzetno teškim. Potres od smanjenja proizvodnje “mogao bi biti praćen spoznajom da je tržište mnogo slabije nego što to ljudi misle”, napisao je Edward Morse, šef robnog odjela u Citigroup-u.

Neizvjesnost i dalje vlada globalnom ekonomijom. Nije jasno koliko će se brzo Kina, najveći uvoznik nafte i najvažniji kupac Saudijske Arabije, oporaviti od blokade “nultog Covida”. Takođe je teško procijeniti obim štete koja bi mogla biti nanesena ukupnoj potražnji za naftom nedavnim previranjima u bankarskoj industriji. A više cijene će podstaći i veća ulaganja i proizvodnju od drugih proizvođača, kao što su bušači nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama.

Saudijci, koji predvode kartel OPEC-a, signaliziraju da ovih dana radije djeluju nego da čekaju i vide kako će se ovi trendovi odvijati, kažu neki analitičari.

“Ovo vjerovatno nije njihov posljednji proizvodni potez ove godine,” rekao je Morse.

OPEC Plus, koji čine OPEC, kao i Rusija i neki drugi, proizvodi otprilike polovinu svjetske nafte. Grupa nije trebalo da održi formalni sastanak ministara nafte do juna, ali su Saudijci očito odlučili da je potrebna akcija. Cijene su u posljednje vrijeme bile slabe, iako su se posljednjih dana lagano oporavile jer su bankarski problemi izgleda popuštali. Spor između Iraka i Kurdistana nedavno je poremetio neke isporuke nafte, ali je potencijalno rješenje najavljeno tokom vikenda.

Prizor pada cijena na 70 dolara po barelu sredinom marta vjerovatno je bio uznemirujući za Saudijce i, kažu analitičari, oni su možda odlučili da djeluju prije nego što je još loših vijesti drmalo tržišta. Saudijskoj Arabiji su potrebni visoki prihodi od nafte kako bi podržala ambiciozne razvojne planove koji imaju za cilj diversifikaciju ekonomije.