Fortenova preuzela crnogorski Mercator

Podijeli

Zagrebačka Fortenova Grupa preuzela je 100-procentno vlasništvo nad crnogorskom kompanijom Mercator CG, saznaje portal Investitor.

Mercator CG je do sada bio u potpunom vlasništvu Mercator S-a, iz Beograda, koji takođe posluje u okviru Fortenova Grupe. Crnogorski Mercator je inače trenutno u procesu preuzimanja konkurentskog lanca Franca marketi, čija se akvizicija očekuje na jesen. Čitaj više

Inače, cijela mreža Mercatora u regionu posluje u okviru Fortenove, samo što su pojedinačna vlasništva bila “iscjepkana” zbog složene procedure kojom je Grupa sticala vlasništvo nad nekadašnjim, posrnulim hrvatskim divom Agrokor.

Fortenova grupa sa sjedištem u Zagrebu posluje od 1. aprila 2019. godine. Kompanija je nastala implementacijom nagodbe povjerilacva u Agrokoru koji je zbog nelikvidnosti i prezaduženosti završio u predstečaju vođenom kroz postupak prinudne uprave.

Kao rezultat uspješno vođenih i zaključenih pregovora između povjerilaca Agrokora, Fortenova grupa je s poslovanjem počela kao nova kompanija potpuno redizajnirane vlasničke, organizacione i upravljačke strukture.

U manje od godinu dana od sprovođenja nagodbe, Fortenova grupa je sprovela uspješno refinansiranje izdanjem četvorogodišnje obveznice, sprovela je transformaciju, povećala operativnu dobit iz poslovanja i uveliko osnažila novčanu poziciju i finansijski je sada stabilna kompanija.

Kompanijom upravlja Upravni odbor i tim izvršnih direktora koje vodi Fabris Peruško, glavni izvršni direktor.

Najveći privatni poslodavac u regionu

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grupe, vlastitim poslovanjem u proizvodnji i maloprodaji hrane, kompanija direktno učestvuje na šest ključnih tržišta jugoistočne Evrope, “na koja plasira preko 4.000 proizvoda i pruža veliki broj usluga.

“S preko 45.000 zaposlenih, 29 proizvodnih pogona te više od 2.500 prodajnih mjesta i distribucionih centara, Fortenova grupa je najveći privatni poslodavac u regionu što govori o njenoj snazi i uticaju koji ima na ekonomije država u kojima posluje”, ističu.

Agrokor je ranije preuzeo slovenački Mercator, koji je, nakon niza procedura i regulatornih dozvola, prešao u vlasništvo Fortenova grupe. Mercator posluje u više zemalja regiona a u Crnoj Gori je prisutan kroz lanac marketa Idea.

Investitor

Ako ste propustili:

Veliki posao: Mercator preuzima Franca markete sa više od 2 miliona profita i 885 zaposlenih