Sundar Pichai, Pičai, Google, Alphabet

Šef Google-a upozorava: Pripremite se za ubrzanje vještačke inteligencije

Podijeli

Izvršni direktor Alphabeta i Google-a Sundar Pičai rekao je da će “svaki proizvod svake kompanije” biti pod uticajem brzog razvoja vještačke inteligencije (AI), upozoravajući da se društvo mora pripremiti za tehnologije poput onih koje je kompanija već lansirala.

U intervjuu za CBS-ov “60 Minutes” emitovanom u nedjelju koji je imao zabrinut ton, intervjuer Skot Peli je isprobao nekoliko Googleovih AI projekata i rekao da je “nijemio” i da osjeća da je to “uznemirujuće”, misleći na ljudske sposobnosti proizvoda kao što je Googleov chatbot Bard.

“Moramo se prilagoditi kao društvo za to”, rekao je Pičai Peliju, dodajući da će poslovi koje će poremetiti AI uključivati ​​“radnike znanja”, uključujući pisce, računovođe, arhitekte i, ironično, čak i softverske inženjere.

„Ovo će uticati na svaki proizvod u svakoj kompaniji“, rekao je Pičai. „Na primjer, mogli biste biti radiolog, ako mislite za pet do deset godina od sada, imaćete AI saradnika sa sobom. Dođete ujutru, recimo da imate sto stvari koje treba da prođete, a dočeka vas poruka: ‘Ovo su najozbiljniji slučajevi koje morate prvo da pogledate’.”

Peli je pregledao druga područja s naprednim AI proizvodima unutar Googlea, uključujući DeepMind, gdje su roboti igrali fudbal, čija su pravila sami naučili, bez ljudskog upliva. Druga jedinica je pokazala robote koji su prepoznali predmete na radnoj površini i doneli Peliju jabuku koju je tražio.

Upozoravajući na posljedice AI, Pičai je rekao da će razmjere problema dezinformacija i lažnih vijesti i slika biti “mnogo veći”, dodajući da bi “moglo nanijeti štetu”.

Prošlog mjeseca, CNBC je javio da je Pičai interno rekao zaposlenima da uspjeh njegovog novopokrenutog programa Bard sada zavisi od javnog testiranja, dodajući da će “stvari krenuti naopako”.

Google je prošlog mjeseca lansirao svoj AI chatbot Bard kao eksperimentalni proizvod javnosti. To je uslijedilo nakon januarske objave Microsofta da će njegov pretraživač Bing uključiti OpenAI GPT tehnologiju, koja je privukla međunarodnu pažnju, nakon što je ChatGPT lansiran 2022.

Međutim, strah od posljedica brzog napretka posljednjih je sedmica stigao i do javnosti i kritičara. U martu su Ilon Mask, Stiv Voznijak i desetine akademika pozvali na trenutnu pauzu u obučavanju „eksperimenata“ povezanih sa velikim jezičkim modelima koji su „moćniji od GPT-4“, vodećeg LLM OpenAI-ja. Od tada je pismo potpisalo preko 25.000 ljudi.

“Pritisak konkurencije među divovima poput Googlea i startapima za koje nikada nijeste čuli tjera čovječanstvo u budućnost, spremno ili ne”, ocijenio je Peli.

Google je pokrenuo dokument u kojem se navode “preporuke za regulisanje AI”, ali Pičai je rekao da se društvo mora brzo prilagoditi propisima, zakonima za kažnjavanje zlostavljanja i sporazumima među nacijama kako bi vještačka inteligencija bila sigurna za svijet, kao i pravilima koja “usklađuju ljudske vrijednosti uključujući moral.”

„Nije na kompaniji da odlučuje o tome. Zato mislim da razvoj ovog segmenta treba da uključi ne samo inženjere već i društvene naučnike, etičare, filozofe i tako dalje”, smatra prvi čovjek Google-a

Na pitanje da li je društvo spremno za AI tehnologiju poput Barda, Pičai je odgovorio: „S jedne strane, ne osjećam, jer tempo kojim možemo razmišljati i prilagođavati se kao društvene institucije, u poređenju sa tempom kojim se tehnologija razvija, izgleda kao neusklađena.”

Međutim, dodao je da je optimista jer je u poređenju sa drugim tehnologijama u prošlosti, “broj ljudi koji su počeli da brinu o implikacijama” veliki i na vrijeme.

Od šest riječi koje je Peli naveo, Bard je stvorio priču s likovima i zapletom koje je izmislio, uključujući čovjeka čija žena nije mogla zatrudnjeti i stranca koji tuguje nakon pobačaja i čezne za samoćom. „Rijetko sam bez riječi“, rekao je Peli.

Peli je rekao da je pitao Barda zašto pomaže ljudima, a on je odgovorio “jer me čini srećnim”. Peli kaže da ga je taj odgovor šokirao.

″Čini se da Bard razmišlja”, rekao je on Džejmsu Manjiki, potpredsjedniku kojeg je Google zaposlio prošle godine kao šef odjeljenja za “tehnologiju i društvo”. Manjika je odgovorio da Bard nije razuman i nije svjestan sebe, ali se može tako djelovati.

Pičai je takođe rekao da Bard ima mnogo “halucinacija” nakon što je Peli objasnio da je pitao Barda o inflaciji i dobio trenutni odgovor sa predlozima za pet knjiga koje, kada je kasnije provjerio, zapravo ne postoje.

Peli je takođe djelovao zabrinuto kada je Pičai rekao da postoji “crna kutija” sa chatbotovima, gdje “ne razumiješ u potpunosti” zašto ili kako dolazi do određenih odgovora.

„Ne razumijete u potpunosti kako to funkcioniše, a ipak ste ga oslobodili društvu?“ upitao je Peli.

„Dozvolite mi da to kažem ovako: mislim da ni mi ne razumijemo u potpunosti kako ljudski um funkcioniše“, odgovorio je Pičai.