euro, money

Tromjesečni euribor iznad 3 odsto

Podijeli

Klijenti banaka koji imaju dugoročne kredite sa promjenjivom kamatnom stopom + tromjesečni Euribor (3M) početkom aprila dobili su obavještenja od svojih banaka o novim, većim mjesečnim ratama kredita.

Naime, od 31. marta novi euribor iznosi 3,038 posto.

U odnosu na prethodni kvartal, odnosno kamatnu stopu koja je važila na dan 31. decembra 2022. godine, ovo je značajno povećanje od skoro cijeli odsto.

Naime, tromjesečni euribor je posljednjeg radnog dana prošle godine iznosio 2,132 posto, a nastavio je rast i tokom aprila, dostigavši ​​vrijednost od 3,175 posto pred uskršnji vikend. U prevodu – ako vam je kamata na kredit tri odsto plus 3M euribor, skočila je sa 5,132 odsto u januaru na 6,038 odsto krajem marta.

Što se tiče šestomjesečnog euribora (6M), koji se obračunava dva puta godišnje – krajem juna i krajem decembra – trenutno iznosi 3,5 odsto.

Ekonomisti i analitičari smatraju da će Evropska centralna banka (ECB) najvjerovatnije nastaviti da povećava referentnu kamatnu stopu najmanje do sredine ove godine, što će dovesti do povećanja cijene kredita, odnosno većih mjesečnih rata.