Prodavnica, supermarket, food, hrana, shopping cart

Pogled na martovsku potrošačku korpu: Prehrambeni proizvodi za dvije godinu poskupjeli skoro 100 eura

Podijeli

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za januar 2023. godine iznosila je 803,3 eura, za februar 809,4 eura, a za mart 801,1 euro, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Minimalna potrošačka korpa u martu 2023. godine, u odnosu na isti mjesec 2022. godine, zabilježila je rast od skoro 12 odsto, ili u cijenama – skuplja je skoro 86 eura.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u martu 2023. godine u odnosu na mart 2022. godine, zabilježili su rast od 16 odsto, ili u cijenama – 51,7 eura, dok su u odnosu na prije dvije godine skuplji 96,6 eura ili za trećin (34,7 odsto).

Izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na mart 2022. godine, zabilježili rast od 8,6 odsto”, kažu u MONSTAT-u.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, potrebne četvoročlanom domaćinstvu za zadovoljavanje minimalnih potreba definisanih količinom kalorija po osobi, koja se smatra odgovarajućom da zadovolji energetske potrebe za održavanje zdravlja i obavljanja lakše fizičke aktivnosti.

Definisane kalorije su skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010), o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Minimalna potrošačka korpa je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine proizvoda za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Koji sve proizvodi ulaze u obračun minimalne potrošačke korpe, čitajte u posebnoj priči Investitora:

Šta je sve u potrošačkoj korpi: Donosimo listu 92 prehrambena artikla i njihovu količinu