Big Fashion Podgorica, Delta City, shopping mall

Prosječna plata skočila na 803 eura, evo gdje se najviše zarađuje

Podijeli

Prosječna plata u oktobru ove godine iznosila je 803 eura, pokazuju podaci Monstata. Zvanična statistika pokazuje i da najviše zarađuju zaposleni u sektoru finansija i osiguranja, ali i u energetskim kompanijama, gdje je prosječne plate prelaze 1.200 eura.

Statistika kaže i da je prosječna plata sa porezima i doprinosima u oktobru bila 1.002 eura, prenosi RTCG.

Podaci Uprave za statistiku pokazuju i da je za godinu dana prosječna plata porasla za oko 80 eura.

“Prosječna (neto) zarada u oktobru u odnosu na septembar zabilježila je rast od 0,4 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u oktobru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 11,5 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

Kako pojašnjavaju ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u oktobaru u odnosu na septembar zabilježile pad od 0,3 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,7 odsto.

Kada je riječ o sektorima gdje su najveće prosječne plate, statistika kaže da najviše zarađuju oni zaposleni u sektoru finansijske i djelatnost osiguranja u prosjeku 1.280 eura. Ne zaostaju mnogo ni zaposleni u energetskim kompanijama, gdje je prema podacima Monstata prosječna plata 1.232 eura.

Prosječnu platu preko 1.000 eura imaju i zaposleni u sektoru – informisanje i komunikacije, kao i oni koji rade u sektoru – vađenje ruda i kamena, pokazuju podaci Monstat-a.

Tradicionalno, među onima koji najmanje zarađuju su zaposleni u trgovini, gdje je prosječna plata 664.