Linkedin

LinkedIn ukida više od 700 radnih mjesta

Podijeli

LinkedIn, mreža društvenih medija u vlasništvu Microsofta koja se fokusira na poslovne kontakte, saopštila je u ponedjeljak da će ukinuti 716 radnih mjesta zbog nestabilnosti potražnje, dok će istovremeno ugasiti svoju aplikaciju za posao u Kini.

LinkedIn, koji ima 20.000 zaposlenih, povećavao je prihode svakog tromjesečja tokom prošle godine, ali se pridružuje drugim velikim tehnološkim kompanijama, uključujući svoju matičnu kuću, u otpuštanju radnika usred slabljenja globalnih ekonomskih izgleda.

Reuters javlja da je u posljednjih šest mjeseci ukinuto više od 270.000 tehnoloških poslova širom svijeta, prema Layoffs.fyi, koji prati posljedice ovog trenda.

LinkedIn zarađuje putem prodaje oglasa, kao i naplatom pretplate profesionalcima za zapošljavanje i prodaju koji koriste mrežu za pronalaženje potencijalnih klijenata.

U pismu zaposlenima, izvršni direktor LinkedIn-a Rajan Roslanski rekao je da je potez smanjenja radnih mjesta u timovima za prodaju, operacije i podršku usmjeren na “pojednostavljenje poslovanja kompanije i uklanjanje prepreka što će pomoći u donošenju bržih odluka”.

“Širimo upotrebu dobavljača”

„S obzirom na to da potražnja tržišta i kupaca sve više fluktuira, i da bismo efikasnije služili tržištima u nastajanju i rastu, širimo upotrebu dobavljača“, napisao je Roslanski.

Portparol LinkedIn-a je rekao da su dobavljači “spoljni partneri” koji će preuzeti nove i postojeće poslove.

Roslanski je u pismu naveo i da će promjene rezultirati otvaranjem 250 novih radnih mjesta. Portparol je rekao da će zaposleni koji su pogođeni rezovima imati pravo da se prijave za te nove pozicije.

LinkedIn je objavio da će eliminisati aplikaciju koju nudi kineskom tržuštu, nakon što je 2021. odlučio da se uglavnom povuče iz zemlje , navodeći “izazovno” okruženje. Kineska aplikacija, pod nazivom InCareers, biće ukinuta do 9. avgusta, saopštio je LinkedIn.

“Uprkos našem početnom napretku, InCareer se suočio sa oštrom konkurencijom i izazovnom makroekonomskom klimom, što nas je na kraju dovelo do odluke da ukinemo uslugu”, rekla je kompanija korisnicima web stranice.

LinkedIn će istovremeno zadržati prisustvo u Kini kako bi pomogao kompanijama koje tamo posluju da zaposle i obuče zaposlene izvan zemlje, rekao je portparol kompanije.

U tehnološkom sektoru, velike kompanije su odgovorne za većinu nedavnih otpuštanja, uključujući 27.000 u Amazonu, najviše u njegovoj istoriji.

Vlasnik Facebooka, Meta Platforms, ukinuo je 21.000 radno mjesto, a Google-ov roditelj Alphabet je otpustio 12.000 radnika.

Prije objave LinkedIn-a, 5.000 tehnoloških poslova bilo je eliminisano samo u maju, prema Layoffs.fyi.

Microsoft, koji je kupio LinkedIn za oko 26 milijardi dolara 2016. godine, najavio je oko 10.000 otpuštanja radnih mjesta posljednjih mjeseci i obezbijedio naknadu od 1,2 milijarde dolara povezanih s otpuštanjima.

Investitor; foto: Greg Bulla on Unsplash