Šef Luke Dubrovnik želi da izgradi novi Porto Montenegro

Podijeli

Maj je mjesec kada se baš i ne očekuju gužve u turističkim odredištima, osim u Dubrovniku, koji je već na početku ovog mjeseca preplavljen turistima. Slobodnog stola na Stradunu nema ni za lijeka, mnogi će za to mahom okriviti goste s kruzera usidrenih u Luci Dubrovnik. Ali nijesu u pravu. Naime, još 2017. broj kruzera je ograničen, programom Respect the City, objasnio je za Bloomberg Adriju čelni čovjek Luke Dubrovnik, predsjednik uprave Željko Raguž.

On je, između ostalog, govorio i o potrebi izgradnji terminala za brodove na kružnim putovanjima u Luci Dubrovnik, što bi omogućilo da Dubrovnik postane home port. U tom smislu pomenuo je Porto Montenegro u Tivtu, za kojim, kako kaže, Dubrovnik kaska.

“Luka bi drugačije izgledala na samoj svjetskoj mapi luka, istakla bi se. Iako, možemo se pohvaliti, da smo i bez terminala danas deseta svjetska i treća mediteranska luka po broju putnika na jednodnevnoj posjeti nekom odredištu na kružnim putovanjima. Mnogi smatraju kako svi gosti izlaze u svakoj destinaciji u koju pristanu. No, tome nije tako, ali mi se možemo pohvaliti kako u naš grad s broda iziđe 75 odsto gostiju, po tome spadamo u top destinacije”, kazao je Raguž.

Osim prestiža, kako je naveo, terminal bi donio i veće prihode, mogli bi da povećaju taksu za svakog putnika.

“Danas je to 1,5 eura po putniku, a ovako bismo mogli staviti i pet eura. To nije mali iznos, u ovoj godini će kroz našu luku proći preko 500 tisuća putnika, to bi nam drastično povećalo prihode. Ali terminal ne bi bio samo za goste s kruzera, mogli bi uživati i domaći jer su u planu i trgovine, restorani – prostor u kojem bi se svi osjećali ugodno. Promijenila bi se vizura Gruža. I jednostavno moramo biti u trendu, u korak s drugim najboljim lukama Mediterana, koje već imaju ovakav terminal. U odnosu na Crnu Goru, mi imamo prekrasan aerodrom, ali lučki dio nam nije toliko razvijen. Oni imaju Porto Montenegro koji izgleda svjetski, mi kaskamo malo za tim”, naveo je.

Uz Pelješki most i Zračnu luku Dubrovnik, prema njegovim riječima, terminal spada u top tri projekta od izuzetne važnosti za grad.

“Mi smo, kao luka, sve napravili. Dobili smo smjernice od Ministarstva, dakle treba izmijeniti Urbanistički plan uređenja Gruškog akvatorija, to je u tijeku. Kako stvari stoje, to će biti na Gradskom vijeću do kraja godine, nadamo se pozitivnim vijestima”, konstatovao je.