Nurijel Rubini, dr propast

“Dr Propast” ovog puta optimista: Vještačka inteligencija će osloboditi produktivnost na način koji do sada nijesmo vidjeli

Podijeli

Napredak u vještačkoj inteligenciji (AI) će otključati dugoročno čudo produktivnosti, kaže Nurijel Rubini, često sumorni profesor i ekonomista poznat kao “Dr. Doom” (Doktor Propast).

„Puno se priča o tehnološkim inovacijama, AI, mašinskom učenju, robotici, automatizaciji, računarstvu u oblaku i kvantnom računarstvu, i mi to čujemo. Ali mi to ne vidimo u ukupnom broju produktivnosti. Rast produktivnosti u SAD-u je jedva 1%, nešto niže. Za 10 godina, hoćemo li vidjeti značajno povećanje produktivnosti? Prilično sam optimističan. Ja sam optimista u pogledu produktivnosti i tehnološki optimista”, rekao je Rubini za Yahoo Finance Live.

Samo ova sedmica je donijela dva primjera potencijala generativne AI na ekonomsku proizvodnju.

Prvo, nova McKinseyeva studija identifikovala je 63 generativna slučaja upotrebe vještačke inteligencije koja obuhvata 16 poslovnih funkcija koje bi mogle da oslobode 2,6 do 4,4 biliona dolara ekonomske koristi godišnje.

Ista studija je otkrila da generativna AI može obaviti svaku od više od 2.100 detaljnih radnih aktivnosti kao što je komunikacija s drugima o operativnim planovima.

“Generativna AI ima potencijal da promijeni anatomiju rada, povećavajući sposobnosti pojedinačnih radnika automatizacijom nekih njihovih pojedinačnih aktivnosti. Trenutna generativna AI i druge tehnologije imaju potencijal da automatizuju radne aktivnosti koje apsorbuju 60 do 70 odsto vremena zaposlenih danas”, napomenuli su istraživači McKinseya.

U međuvremenu, softverski gigant Salesforce obznanio je svoje nove GPT poslovne proizvode dizajnirane da povećaju produktivnost radnika.

Kompanija je predstavila “AI Cloud” na danu investitora u Njujorku. Salesforce kaže da će njegov AI Cloud proizvod omogućiti trgovcima da automatski generišu personalizovani sadržaj za kupce i programere, da automatski generišu kod, između ostalih slučajeva upotrebe.

Zaposleni u Salesforceu takođe su pokazali nadolazeće AI funkcije na platformi za saradnju na radnom mjestu – Slack. Većina Salesforceovog novog AI paketa će početi da se pojavljuje u narednim mjesecima.

„Vidjeli smo mnogo uzbudljivih talasa tehnologije u našoj industriji — oblaka, društvenih mreža, mobilnih uređaja — ali ovaj talas vještačke inteligencije će biti najveći koji je iko ikada vidio“, rekao je suosnivač Salesforcea, predsjednik i izvršni direktor Mark Beniof za Yahoo Finance Live.

Uprkos obećavajućem pozitivnom uticaju vještačke inteligencije na ekonomiju, Rubini i drugi stručnjaci upozoravaju i na nedostatke.

“Mislim da postoje značajna zaostajanja [uticaja AI]. I ideja da će doći do naglog ekonomskog rasta u naredne dvije ili tri godine zbog AI i tehnologije, čini mi se kao nategnuta”, rekao je Rubini. “Srednjeročno gledano, tehnologija će biti deflaciona. Ali možda ćemo se suočiti sa decenijom stagflacije prije nego što vidimo jarku svjetlost tehnologije i AI koji povećavaju rast i smanjuju inflaciju.”

Goldman Sachs je nedavno procijenio da bi generativna AI mogla izložiti automatizaciji 300 miliona poslova širom svijeta u narednoj deceniji. To je lijep način da se kaže da će ljudi izgubiti posao zbog robota.

Ali do Rubinijeve tačke, Goldman napominje da će američka radna produktivnost porasti 1,5% u periodu od 10 godina nakon široko rasprostranjenog usvajanja generativne AI. AI bi takođe na kraju mogao povećati i godišnji globalni bruto domaći proizvod (BDP) za 7%.

Investitor