10 najplaćenijih izvršnih direktora u SAD-u: Neki od njih zarade preko 200 miliona dolara godišnje

Podijeli

Nijesu svi najbolje plaćeni izvršni direktori u velikim tehnološkim kompanijama.

Prema novoj analizi koju je objavio Wall Street Journal, izvršni direktori Pinterest-a, Peloton-a i Hertza zarađuju više od Appleovog šefa Tima Kuka, koji vodi najvredniju kompaniju na svijetu.

U utorak je Wall Street Journal objavio listu najplaćenijih izvršnih direktora u 2022, koja je zasnovana na podacima C-Suite Comp, firme za analizu podataka koja prati naknade rukovodiocima u gotovo 4.000 američkih kompanija kojima se javno trguje. Njihovo rangiranje uključuje plate rukovodilaca, bonuse, pogodnosti i opcije dionica, između ostalih faktora.

Direktori često primaju ograničene dionice ili opcije kao značajan dio svoje naknade, čija vrijednost može varirati.

Srednja plata za lidere S&P 500 pala je na 14,5 miliona dolara prošle godine, u odnosu na 14,7 miliona dolara u 2021. Poređenja radi, u 2022. prosječan američki radnik zarađivao je oko 56.000 dolara, prema Birou za statistiku rada.

Izvršni direktor Blackstonea Stiven Švarcman našao se na vrhu liste najplaćenijih lidera sa ukupnim kompenzacijskim paketom od 253 miliona dolara. Sljedeći izvršni direktor na listi, Sundar Pičai iz Alphabeta, Google-ove matične kompanije, uzeo je 226 miliona dolara 2022.

Evo koliko 10 najbolje plaćenih izvršnih direktora u SAD-u su zaradili u 2022:

  1. Stephen Schwarzman, Blackstone

Ukupna naknada: 253 miliona dolar

2. Sundar Pichai, Alphabet
Ukupna naknada: 226 miliona dolara

3.Stephen Scherr, Hertz
Ukupna kompenzacija: 182 miliona dolara

4.Barry McCarthy, Peloton
Ukupna naknada: 168 miliona dolara

5. Michael Rapino, Live Nation
Ukupna naknada: 139 miliona dolara

6. Safra Catz, Oracle
Ukupna kompenzacija: 138 miliona dolara

7. Douglas Ingram, Sarepta Therapeutics
Ukupna naknada: 125 miliona dolara

8. Bill Ready, Pinterest
Ukupna kompenzacija: 123 miliona dolara

9. Kiwi Camara, CS Disco
Ukupna naknada: 110 miliona dolara

10. Tim Cook, Apple
Ukupna naknada: 99 miliona dolara

Za Billa Readyja, koji je preuzeo kormilo u Pinterestu u junu 2022, oko 101 milion dolara njegove plate dolazilo je u dioničkim opcijama, koje je dodijeljeno u vezi s njegovim zapošljavanjem prošle godine, piše Wall Street Journal.

Portparolka Pinteresta rekla je novinama da Ready ne bi trebao dobiti nikakav dodatni kapital u prve četiri godine na poslu.

Safra Catz iz Oraclea jedina je žena među 10 najplaćenijih lidera, iako je udio žena izvršnih direktora na listi Fortune 500 dostigao najviši nivo u 2022.

Catz, koji vodi Oracle od 2014. godine, rangirana je na vrhu nekoliko liste najplaćenijih tehničkih izvršnih direktora i žena na čelu otkako su preuzele tu ulogu.