autoput bar boljare

U četvrtak je prva godišnjica auto-puta: Ambicija vlade je da se naredne godine nastavi gradnja

Podijeli

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da se sjutra obilježava godina dana od otvaranja prve dionice auto-puta, i da se za ovo vrijeme malo toga uradilo, odnosno u definisanju priprema za nastavak gradnje.

“To se mora preokrenuti. Gubljenje vremena je najveći problem za Crnu Goru, da li će ova ili neka druga kompanija biti naš partner je od manjeg značaja u odnosu na strateški prioritet a to je da se što prije stvore uslovi za nastavak gradnje i povezivanje Srbije i Crne Gore auto-putem”, poručio je Damjanović na sjednici Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o zainteresovanosti crnogorske filijale Kineske korporacije za puteve i mostove (China Road and Bridge Corporation Montenegro Branch-CRBC) za potencijalne projekte

On je kazao da ministarstva treba da informišu Vladu na sjednicama o interesovanjima svih kompanija za nastavak gradnje auto-puta, u cilju definisanja potencijalne saradnje sa kompanijom Kineske korporacije za puteve i mostove nastavku značaja gradnje auto-puta što bi, kako je rekao, trebalo da bude strateški i najhitniji prioritet Crne Gore.

“Mi smo 3. jula imali sastanak sa predstavnicima kompanije gdje su nam detaljno obrazložili navode iz pisma o namjerama”, rekao je Damjanović.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović i pozvao kolege da intenziviraju saradnju saglasan je sa Damjanovićem da se nije bilo zadovoljavajuće dinamike, ali podsjeća da je MKI ispregovaralo sa Evropskom komisijom šest miliona bespovratnih sredstava za ažuriranje studije izvodljvosti za cijelu trasu auto-puta i za pripremu projektne i tenderske dokumentacije za narednu dionicu.

“Takođe smo ušli u pregovore sa međunarodnim finansijskim institucijama u vezi sa finalizacijom modela finansiranja dionice i bili smo na dobrom putu da dobijemo 200 miliona ebspovratnih sredstava i 300 miliona kreditnog aranžmana po kreditnoj stopi od jedan odsto što je za tržišne uslove može posmatrati kao grant”, istakao je Šahmanović.

On je rekao da je upućeno dosta urgencija ne bi li se ubrzala procedura, te ističe da vjeruje da EK izražava sumnju u implementacione mogućnosti kao kolektivnog organa Vlade, koje je uslovljeno političkom situacijom.

“Mislim da je to dominantan razlog zašto nismo dobili sredstva za investiciona ulaganja kroz zapadnobalkanski investicioni okvir i da se čeka stabilnija Vlada”, poručio je Šahmanović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je ambicija da se 2024. godine nastavi izgradnja auto-puta.

“U tom smislu svako ko može da gradi fer biznis i transparentan je dobrodošao. Mi sad čekamo projekat koji s eradi uz pomoć partnera iz EU. Nisam siguran koliko su i oni efikasni u ovome. Tome treba dat glavni prioritet jer ne možemo imati ekonomsku aktivu ako ne budemo imali velike infrastrukturne projekte”, naglasio je Abazović.

On je rekao da su mnoge kontroverze bile oko kompanije koja je gradila auto-put, ali ističe da je najvažnije da građani mogu da koriste infrastrukturu.