Aleksandar Damjanović, ministar finansija

Damjanović: Strateške kompanije u energetici i saobraćaju moraju biti u državnom vlasništvu

Podijeli

Vlada u posljednjih nekoliko mjeseci sve češće najavljuje, a i odlučuje da vrati pojedina preduzeća u državno vlasništvo, kao i da poveća državni vlasnički udio u kompanijama u kojima je već većinski akcionar. Ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da bi obezbjeđenjem kontrolnog paketa akcija u ovim firmama Vlada mogla donositi strateške odluke koje bi doprinijele konsolidaciji i razvoju pojedinih kompanija, piše Pobjeda.

Sa druge strane ekonomski analitičar Mirza Mulešković upozorava da nam iskustvo o upravljanju državnim kompanijama u posljednjih nekoliko decenija ne daje veliki optimizam da su ovi modeli uspješni, već nam upravo govori da je većina tih kompanija u veoma lošem položaju i da imaju veoma netransparentan proces donošenja odluka, te problem sa upravljačkim kadrom.

“Vlada će u skladu sa finansijskom situacijom i raspoloživošću sredstava, kao i nakon pažljivih analiza, sagledati mogućnost da, u pojedinim kompanijama u kojima već ima većinsko vlasništvo obezbijedi kontrolni paket kako bi mogla donositi strateške odluke koje bi doprinijele konsolidaciji i razvoju tih kompanija”, kazao je Damjanović Pobjedi.

Energetika i saobraćaj

On smatra da strateške kompanije iz oblasti energetike i saobraćaja moraju biti u državnom vlasništvu i to onom koje omogućava donošenje strateških odluka.

“U slučaju Crne Gore to su prvenstveno Luka Bar, Elektroprivreda, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Željeznička infrastruktura”, naglasio je Damjanović.

On je dodao da su se sa druge strane privatizacija monopola, poput Telekoma i Jugopetrola, pokazale kao pogrešni potezi koji su nanijeli ozbiljne štete ekonomskim, bezbjednosnim i strateškim interesima države.

“Sama činjenica da su u jednom trenutku na telekomunikacionom trzištu Crne Gore, kao vlasnici, bile prisutne kompanije iz tri strane države govori sama po sebi”, rekao je Damjanović.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković smatra da je veliki broj odluka koje su se odnosile na ove procese bio veoma netransparentan i da smo svi o ovim stvarima, koje su veoma značajne za kompletnu ekonomsku situaciju u zemlji, saznali na samoj sjednici Vlade.

“Takođe, veliki broj ovih odluka je donijet bez adekvatnog biznis plana (ili biznis plana koji nije dostupan javnosti) na bazi projekcija o kojima smo mogli čuti u medijima, a nijesmo mogli dobiti i zvanične analize. Ovo predstavlja veliki problem i sigurno ne garantuje uspješnost same investicije, jer investiranje državnog novca u određene projekte, za koje nemamo jasan plan i nemamo jasan model funkcionisanja, ne garantuju stabilnost niti održivost”, kazao je Mulešković.