Bernar Arno, Louis Vuitton, LVMH, Bernard Arnault

Savez protiv Arnoa: Luksuzni modni brendovi se udružuju kako bi parirali vlasniku Louis Vuittona

Podijeli

Visoka moda je usred američko-evropske trke “u naoružanju”.

Američki modni brendovi se spajaju kako bi postali giganti luksuzne robe, boreći se protiv francuskog titana industrije, LVMH-a (Louis Vuitton Moët Hennessy), i njegovog vlasnika, milijardera Bernara Arnoa, koji je “u natezanju konopa” s Ilonom Maskom za titulu najbogatije osobe na svijetu.

Najnovija konsolidacija američke luksuzne industrije je Tapestry, vlasnik brendova luksuznih torbica Coach i Kate Spade. U četvrtak je izdvojila 8,5 milijardi dolara za kupovinu Caprija, vlasnika modnih brendova Versace, Michael Kors i Jimmy Choo.

Cilj je stvoriti “novu moćnu globalnu luksuznu kuću”, rekla je izvršna direktorica Tapestry Joanne Crevoiserat u izjavi. Stručnjaci kažu da je akvizicija pokušaj da se ublaže efekti usporene potrošačke potrošnje usred inflacije i rasta kamatnih stopa.

Najnovije mega-spajanje je ipak manje od najvećeg posla u sektoru ikada, piše Fortune i podsjeća da je u oktobru 2020. LVMH je kupio kultnu kompaniju za nakit Tiffany & Co. za skoro 16 milijardi dolara.

LVMH je francuska luksuzna grupa nastala 1987. spajanjem modne kuće Louis Vuitton, kompanije za proizvodnju šampanjca i alkoholnih pića Moët & Chandon i proizvođača konjaka Hennessy. Kompanija posjeduje 75 brendova u šest sektora, uključujući modne kuće Christian Dior, Givenchy, Marc Jacobs, Fendi i Stella McCartney; kompaniju za nakit Bulgari; maloprodaju kozmetike Sephora kao i destileriju votke Belvedere te vinariju šampanjca Dom Pérignon.

Kompanija se može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od 462 milijarde dolara, a čovjek iza zavjese je francuski poslovni magnat Arno.

(Drugi) najbogatiji čovjek na svijetu

Arno (74) je postao predsjednik i izvršni direktor LVMH-a 1989. godine nakon što je uložio 2,6 milijardi dolara za kupovinu udjela i tako postao najveći dioničar kompanije i smijenio bivšeg izvršnog direktora Henryja Racamiera.

Francuz ima neto vrijednost od 226,2 milijarde dolara, prema Forbesu, a njegovo bogatstvo je uglavnom vezano za dionice LVMH-a, uključujući 97,5% udjela u Dioru. On i tehnološki tajkun Mask već više od godinu dana takmiče se za najbogatiju osobu na svijetu.

Mask se popeo na broj 1 u junu sa neto vrijednošću od 228,8 milijardi dolara, spustivši Arnoa na drugo mjesto, i tamo ostao pet mjeseci, prema Forbesu.

Ali francuski milijarder nema na šta da se žali. LVMH je krajem jula najavio da će postati vrhunski sponzor Ljetnih olimpijskih igara 2024. u Parizu, izdvajajući 150 miliona eura ili 166 miliona dolara za Olimpijske i paraolimpijske igre, objavio je Bloomberg .

Oporavak od luksuznog maloprodajnog balona

Uz inflaciju i rastuće kamatne stope, američka potrošačka potrošnja značajno je usporila zbog kupovne luksuza u godinama pandemije. Od 2020. do 2022. niske kamatne stope su povećale potrošačku potrošnju, stvarajući „mjehur svega“. Tržište luksuznih maloprodaja bilo je jedno od mnogih koje su eksplodirale.

Sada je apetit kupaca za diskrecionim artiklima poput elektronike, namještaja i odjeće smanjen, a luksuzni brendovi osjećaju posljedice, ocjenjuje Fortune.

Evropske luksuzne dionice pale su u maju za 32,3 milijarde dolara jer su investitori očekivali uticaj ublažavanja američke ekonomije. Dionice LVMH-a izgubile su preko 50 milijardi dolara ubrzo nakon što su dostigle rekordnu tržišnu kapitalizaciju od 500 milijardi dolara.

Tapesryjeva kupovina Capri-a je potez kako bi se ostvario veći uticaj na tržištu kojim dominiraju Evropljani i ublažili efekti pada potrošnje.

“Sektor luksuzne robe se suočava sa određenim usporavanjem, posebno na sjevernoameričkom tržištu, gdje potrošači, čak i na kraju s višim prihodima, počinju da smanjuju potrošnju”, rekao je Neil Saunders, izvršni direktor GlobalData, za Associated Press . „Ovo je izvršilo pritisak na Tapestry i Capri, koji sada traže međunarodna tržišta kako bi podstakli rast.“

Očekuje se da će kupovina Tapestry i Capri biti zatvorena sljedeće godine. Oba odbora su odobrila posao, ali još  čeka odobrenje od dioničara Capri-a, koji će dobiti 57 dolara po dionici u gotovini, što je skoro 65% premije od njegove zaključne cijene od 34,61 dolara u srijedu.

Tapestry, osnovan 1941. godine, ima tržišnu kapitalizaciju od 8,2 milijarde dolara. Capri ima tržišnu kapitalizaciju od 6,3 milijarde dolara. Dvije kompanije su ostvarile ukupnu globalnu prodaju od 12 milijardi dolara i skoro dvije milijarde prilagođeni operativni profit u fiskalnoj 2022. godini, navodi se u saopštenju.