Jerome Powell, Džerom Pauel, FED, federalne rezerve

Pauel: Spremni smo za dalja povećanja kamatnih stopa

Podijeli

Američka centralna banka (Fed) spremna je da dodatno podigne kamatne stope u borbi protiv visoke inflacije, rekao je predsjednik te institucije Džerom Pauel na današnjem godišnjem sastanku čelnika središnjih banaka u turističkom centru “Jackson Hole”.

Iako se inflacija u SAD-u donekle smanjila, prema Pauelu, i dalje je previsoka.

“Ako bude potrebno, spremni smo i dalje dizati kamate. Namjeravamo da zadržimo monetarnu politiku na restriktivnom nivou dok ne budemo sigurni da se inflacija održivo približava našem cilju”, rekao je on na sastanku u Vajomingu, prenose agencije.

Fed cilja godišnju inflaciju od 2%, no uprkos maratonskoj politici podizanja kamatnih stopa, ona još nije pala na taj nivo. Inflacija u SAD-u ponovno je porasla u julu, prekinuvši niz usporavanja. U julu su potrošačke cijene na godišnjem nivou porasle 3,2 odsto.

Bazna inflacija, koja ne uzima u obzir cijene hrane i energije i za koju centralne banke vjeruju da je bolji pokazatelj inflatornih pritisaka u ekonomiji, u jzulu je u SAD-u iznosila 4,7 odsto.

Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) podigao je ključnu kamatnu stopu po kojoj banke međusobno preko noći posuđuju novac 11 puta u 17 mjeseci, sada na nivo od 5,25 do 5,50 odsto, što je najviše u 22 godine.

S obzirom na velika povećanja kamatnih stopa tokom prošle godine, Fed je u poziciji da bude oprezan kada razmatra buduće akcije, rekao je Pauel, prenosi SEEbiz.