Beijing, Peking, China, Kina, buildings, business, scyscrappers

Kineska centralna banka kreće u akciju: Cilj je podsticanje potražnje i oporavak cijena

Podijeli

Kineska centralna banka pojačaće potražnju i podržati skroman oporavak cijena, objavio je u srijedu Financial News, publikacija koju vodi Narodna banka Kine (PBOC), pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika centralne banke.

“PBOC će pojačati svoju koordinaciju sa fiskalnom i industrijskom politikom i ojačati vođenje očekivanja, uz pažljivo praćenje efekata finansijskih politika”, rekao je zvaničnik.

Centralna banka će “stvoriti odgovarajuće monetarno i finansijsko okruženje za promovisanje efektivne potražnje u realnoj ekonomiji, podržati umjereni oporavak cijena i povećati ekonomsku vitalnost”, rekao je zvaničnik.

Stabilan kreditni rast je bio u skladu oporavkom, jer su troškovi zaduživanja u realnoj ekonomiji pali, rekao je zvaničnik.

Reuters primjećuje da su novi bankarski zajmovi nadmašili očekivanja skoro četiri puta u avgustu u odnosu na jul, pošto je centralna banka nastojala da podupre ekonomski rast usred slabe potražnje u zemlji i inostranstvu.

Kina je proteklih sedmica uvela niz mjera, uključujući smanjenje kamatnih stopa i korake za ublažavanje krize n tržištu nekretnina, kako bi podržala ekonomiju koja se borila nakon što je njen oporavak nakon pandemije posustao.

“Ne možemo isključiti smanjenje stope obavezne rezerve (RRR) i korišćenje strukturnih alata za usmjeravanje finansijskih institucija da povećaju podršku realnoj ekonomiji i promovišu brži oporavak domaće potražnje”, rekao je Zhou Maohua, analitičar u China Everbright Bank.

Centralna banka je posljednji put smanjila stopu obavezne rezerve – iznos gotovine koji banke moraju držati kao rezerve – u martu.

U avgustu je PBOC snizio svoju jednogodišnju referentnu kamatnu stopu, ili osnovnu kamatnu stopu na kredite (LPR), za 10 baznih poena na 3,45%.

U avgustu je prosječna ponderisana stopa na kredite preduzeća u Kini iznosila 3,85%, što je za 20 baznih poena manje u odnosu na godinu ranije, dok je prosječna ponderisana stopa na hipotekarne kredite pala za 38 baznih poena na 4,12%, prenio je zvaničnik centralne banke za Financial News.

Kineske potrošačke cijene vratile su se u fazu rasta u augustu jer su deflatorni pritisci popustili usred znakova stabilizacije ekonomije.

Zvaničnici u Pekingu dugo su govorili da nema osnova za bilo kakvu dugoročnu deflaciju.

“Smanjenje postojećih hipotekarnih stopa će efektivno smanjiti teret kamata za stanovnike”, rekao je zvaničnik.

Pet najvećih kineskih državnih banaka reklo je prošle sedmice da će početi da snižavaju kamate na postojeće hipoteke za kredite za prvu kuću, što je dio mjera za pomoć posrnulom sektoru nekretnina.

Smanjene su prijevremene otplate hipoteka, što bi pomoglo jačanju povjerenja potrošača, rekao je zvaničnik.