Bloomberg: Kina za širenje uticaja u Evropi potrošila 318 milijardi dolara za deset godina

Podijeli

Kineski investicijski trag u Europi posljednjih godina sve je dublji, piše Bloomberg.

Za neke iznenađujuće, ali u sklopu tog poduhvata sve važnije mjesto imaju i dvije zemlje regije – Srbija i Hrvatska, prenosi SEEbiz.

Kineske kompanije pokazale su interes za mnogo evropskih investicionih projekata koji još nijesu bili službeno objavljeni na osnovu Bloombergovih izvještaja i podataka.

Taj interes uključuje ulaganje u izgradnju nuklearnih elektrana u Rumuniji i Bugarskoj, kupovinu hrvatskog terminala za kontejnere u Luci Zadar, izgradnju švedske luke, preuzimanje češkog proizvođača automobila Skoda Transportation AS i proizvođača nafte i gasa sa sjedištem u Irskoj, ulaganje u francuskog proizvođača skijaških vučnica Compaigne des Alpes i njemačku elektroenergetsku mrežu ali i finansiranje izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj i željezničke pruge između Beograda i Budimpešte, prenosi Bloomberg.

Bloomberg zaboravlja i 800 miliona vrijedan projekat izgradnje prvog autoputa u Crnoj Gori, koji se finansira uglavnom iz kredita kineske EXIM banke a glavni izvođač radova je tamošnja CRBC grupa.

Studije koje se bave kineskom prisutnošću u Evropi pokazale su da je Kina kupila ili uložila kapital u imovinu u vrijednosti od najmanje 318 milijardi dolara tokom posljednjih deset godina. Prema dostupnim podacima, Evropu se u tom periodu slilo gotovo 45 odsto više kineskog kapitala nego u SAD, izraženo u dolarima.

Bloomberg je sproveo analizu podataka za 678 poslovnih dogovora u 30 zemalja od 2008. godine za koje su objavljeni finansijski izvještaji. Analiza je pokazala da su kineske državne i privatne kompanije učestvovale u poslovima vrijednim najmanje 255 milijardi dolara širom Evrope. Kina je preuzela 366 kompanija, od italijanskog proizvođača guma Pirelli & C. SpA do irske avionske kompanije Avolon Holdings Ltd., a Kinezi su dijelom ili u cjelosti vlasnici najmanje četiri aerodroma, šest luka i vjetroelektrana u najmanje devet zemalja ali i 13 fudbalskih klubova.

Činjenice ukazuju na to da dostupni podaci potcjenjuju pravu veličinu i opseg kineskih ambicija u Evropi. Oni ne uključuju 355 spajanja preduzeća, investicija i zajedničkih ulaganja – glavnih tipova poslovanja obuhvaćenih istraživanjem za koje nijesu bili objavljeni uslovi. Bloomberg procjenjuje da su između kineskih i evropskih partnera sklopljene desetine još unosnijih poslova s dodatnom vrijednošću od 13,3 milijardi dolara. Kina je svoj biznis posebno fokusirala na London. U poslovnim četvrtima britanske prijestonice otvoreno je desetak novih kancelarija i poslovnih prostora.

Više od polovine sveukupnih poznatih kineskih investicija koncentrisano je na području pet najjačih evropskih ekonomija: samo u Ujedinjenom Kraljevstvu Kinezi su djelovali u investicijama vrijednim 70 milijardi dolara. No, Kinezi su jedan od najvećih infrastrukturnih projekata ostvarili upravo na periferiji Evrope – otkupili su Pirej, najveću luku Grčke.

Njemačka, Francuska i Italija zalažu se za mehanizam kontrole ulaganja unutar Evropske Unije, dok su vlade u Grčkoj, Portugalu i Kipru skeptične prema takvom potezu, smatrajući da on može narušiti njihovu sposobnost privlačenja prijeko potrebnog kapitala.

Kineske investicije nagomilale su se u nekoliko osnovnih industrijskih grana. Kinezi su otkupili udio u njemačkom proizvođaču industrijskih robota Kuka AG, skandinavskom proizvođaču automobila Volvo i proizvođačima energije poput švajcarske kompanije Addax Petroleum Corp.

Od 2008. godine, više od 670 kineskih preduzeća uložilo je svoj kapital u Europu. Od njih je gotovo 100 kompanija u vlasništvu države ili investicionih fondova, koji su zajedno bili povezani s transakcijama vrijednim najmanje 162 milijardi dolara, prenosi Bloomberg.

Slika kineskog finansijskog interesa u Evropi ne bi bila potpuna bez razmatranja dva dodatna tipa transakcija: kupovine velikog broja dionica na otvorenom tržištu, poput poslovanja kineske kompanije Ping An Insurance Group Co. Of China Ltd s bankom HSBC Holdings Plc, vrijednog 10 milijardi dolara, ili razvoja zelenih površina kao i građevinskih projekata na prethodno nerazvijenim ili nedovoljno iskorištenim zemljištima.