Kotor, Montenegro, gulf, fjord, Boka Kotorska, Kotorski zaliv

Crna Gora predvodi listu destinacija s jeftinim nekretninama: I dalje je moguće kupiti kuću sa pogledom na more za 100.000 eura

Podijeli

Ako ste ikada sanjali da kupite pristupačnu kuću u inostranstvu i da se tamo preselite da živite životom iseljenika, 2023. je sjajno vrijeme za kupovinu jeftinih nekretnina širom svijeta, smatra Ronan McMahon, stručnjak za međunarodne nekretnine.

„Postoji sve veći nedostatak kvalitetnih nekretnina na veoma poželjnim lokacijama — ali u međuvremenu potražnja raste“, rekao je McMahon u intervjuu Forbesu. “I dalje možemo kupovati uz veliki popust u odnosu na uporedive destinacije i nekretnine u SAD-u – ali taj prozor će se uskoro zatvoriti.”

Na vrhu njegove liste najpovoljnijih destinacija za kupovinu nekretnine je Crna Gora.

“Početkom 2000-ih, kupci nekretnina hrlili su u Hrvatsku, iskoristivši prilike u prizemlju u povijesnom Dubrovniku i Splitu. Danas je prilika u Hrvatskoj prošla. Cijene nekretnina su se približile ostalim mediteranskim destinacijama. Međutim, na južnoj Dalmatinskoj obali stvari stoje drugačije. Crna Gora je lijepa kao i Hrvatska, ali, budući da još nije ušla u Evropsku uniju, nije ni prosperirala kao Hrvatska, a cijene nekretnina su i dalje relativno niske”, naveo je on.

U Hrvatskoj, krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, za 100.000 eura ste kupili stan s pogledom na more. “Danas morate izdvojiti višestruko više. Ipak, u Crnoj Gori kuće sa pogledom na najljepši zaliv i dalje se mogu kupiti za 100.000 eura“, kaže McMahon.

McMahon trenutno vidi Crnu Goru kao zemlju idealnu za investicione nekretnine.

“Cijena zemljišta za razvoj oko Boke Kotorske je i dalje izuzetno niska po međunarodnim standardima”, kaže on.

“Podatak o cijeni od samo 80 do 100 eura po kvadratnom metru zemljišta sa prekrasnim pogledom, 15 minuta vožnje od Kotora je nevjerovatan. Kupite i čekajte dok se destinacija razvija a cijene počnu rasti.”

Rohan daje insajderski savjet: Priča se da će se Crna Gora pridružiti Evropskoj uniji do 2025. godine – što predstavlja zanimljivu investicionu šansu.

„Ako Crna Gora uđe u EU, mogli biste vidjeti veliku vrijednost vaše nekretnine“, kaže McMahon. “Vjerujem da imate priliku da utrostručite svoj novac ili više, za pet do deset godina.”

Na Rohanovoj listi povoljnih destinacija za kupovinu nekretnine su, iza Crne Gore, Srebrna obala u Portugalu, Južna zona Kostarike, Kosta del sol u Španiji i Los Kabos u Meksiku