Bernar Arno, Louis Vuitton, LVMH, Bernard Arnault

Najbogatiji čovjek na svijetu pod istragom: Da li je Arno pomogao ruskom oligarhu da opere novac?

Podijeli

Javno tužilaštvo Pariza istražuje izvršnog direktora modnog giganta LVMH, Bernara Arnoa zbog finansijskih transakcija u koje je uključen ruski oligarh Nikolaj Sarkisov.

Francuski list Le Monde objavio je u četvrtak, pozivajući se na francusku finansijsku obavještajnu jedinicu Tracfin, da je Sarkisov kupio nekretnine u jednom alpskom ljetovalištu uz pomoć Arnaultovog kredita.

Tužilaštvo u Parizu potvrdilo je u petak da je preliminarna istraga u toku još od 2022. godine i da je izvještaj Tracfina „koji skreće pažnju tužilaštva na operacije koje se tiču ​​g. Bernara Arnoa i g. Sarkisova, koje vjerovatno karakterišu djela pranja novca, pridružen ovoj proceduri.”

Tužilaštvo je odbilo dalje da komentariše istrage koje su u toku. Preliminarna istraga ne podrazumijeva nužno nedjela, a Le Monde je citirao Arnoovog bliskog saradnika koji je rekao da je pomenuti posao obavljen u skladu s
francuskim zakonima.

Arnault, osnivač, izvršni direktor i predsjednik najveće svjetske kompanije za luksuznu robu i trenutno najbogatiji čovjek na svijetu (po Forbesu), izgubio je u februaru spor na Višem sudu protiv francuskih poreskih istražitelja zbog zakonitosti racije u sjedištu LVMH-a 2019. Upad se odnosio na istragu o poreskoj prevari povezanoj s aktivnostima u Belgiji.

Nikolaj Sarkisov je visoki predstavnik u ruskoj osiguravajućoj kompaniji RESO-Garantia, svog brata Sergeja.

Zamjenik generalnog direktora RESO-Garantia Igor Ivanov rekao je za CNBC u petak da ni kompanija, ni Nikolaj Sarkisov lično nijesu bili uključeni u spornu transakciju, te da Sarkisov nikada nije ni sreo Arnoa.

„Transakciju je vodila mala investiciona jedinica koja profesionalno ulaže u evropske nekretnine. Sastojao se od kupovine stanova u staroj zgradi u Korševelu od raznih privatnih vlasnika, s ciljem da se oni kasnije prodaju investitoru nakon što se cijela zgrada otkupi”, rekao je Ivanov u mejlu.

“Sve transakcije su obavljale francuske kompanije, preko francuskih notara od strane francuskih advokata sa svih strana. Ovo je bio uobičajen posao sa nekretninama”, dodao je.

On je kazao da ni kompanija ni Sarkisov nijesu dobili nikakav zahtjev od francuskih vlasti.

LVMH nije odgovorio na zahtjev CNBC-a za komentar.