Lidl supermarket

Grozdanić: Ulazak na crnogorsko tržište je veoma skup, pitanje je da li je to potrebno Lidlu

Podijeli

Ulazak na crnogorsko tržište je veoma skup a pored toga sa veoma malim brojem stanovnika i skromnim standardom nije zanimljivo velikim zapadnim trgovcima, smatra urednik specijalizovanog portala Retail Serbia, Žarko Grozdanić.

“Ipak, na tržištu posluju veoma kvalitetni lanci koji su poslednjih godina podigli nivo usluge ali i otvorili moderne objekte sa veoma dobrim izborom. Radi se o veoma specifičnom i malom tržištu koje je u rukama domaćih i jednog regionalnog lanca”, kazao je Grozdanić u razgovoru za portal Investitor.

Komentarišući dolazak njemačkog diskontera Lidl na tržišta regiona, Grozdanić ne očekuje brzo otvaranje.

“Lidl je nedavno završio prvi objekat u Bosni i Hercegovini. On će biti test filijala kao što je bio objekat u Smederevu. U njemu će se obučavati budući radnici u maloprodajnim objektima, ali i raditi na pozicioniranju proizvoda. Ipak, sigurno je da građani u Bosni ipak neće imati priliku da kupuju u Lidl prodavnicama bar još dvije do tri godine”, naveo je.

Situacija u Sjevernoj Makedoniji je malo bolja, ističe Grozdanić, dodajući da se radi o manjem tržištu očekuje da tamo neće biti većih problema. “Filijala iz Sofije vodi operacije, a imajući u vidu veliki uspeh u Bugarskoj, očekujem isto i u Severnoj Makedoniji”.

Kada je Crna Gora u pitanju, Grozdanić kaže da nema informacije dokle se stiglo sa kupovinom lokacija. Portal Investitor nedavno je javio da su u vlasništvo crnogorske podružnice Lidla trenutno upisane tri lokacije – dvije u Podgorici i jedna u Nikšiću. Čitaj više

“Crnoj Gori je potreban Lidl, ali se plašim da Lidlu možda ipak Crna Gora i ne bude potrebna čak ni samo kao na spisku zemalja u kojima posluje. Mnogo je problema na jednom veoma malom tržištu”, napominje.

Preuzimanje Franca veliki korak za Fortenovu

Akvizicija Franca marketa je bila veliki korak za Fortenovu, kazao je Grozdanić, na pitanje kako komentariše to spajanje.

“Vidjećemo kako će tržište reagovati i ostali igrači na njemu. Vjerovatno je menadžment Fortenove dobro analizirao da li su joj Franca marketi zaista i potrebni. Ja ipak smatram da su potrebne i neke promjene u sadašnjem poslovanju koje ne uključuju samo širenje maloprodajne mreže”, smatra on.

Posljednjih mjeseci, kako je dodao, imali smo velika ukrupnjavanja čak i na velikim tržištima.

“Imamo situaciju da je jedna velika Cora praktično nestala i ostala da posluje samo u jednoj zemlji. To je loše za potrošače jer ostaju sa manjim izborom. U narednom periodu pored prodaje Franca marketa, očekuju se nove akvizicije i ukrupnjavanja i na drugim tržištima na Balkanu”, naveo je Grozdanić.

Komentarišući poslovanje malih marketa, koji opstaju uprkos konkurenciji velikih lanaca, Grodanić kaže da se oni okreću paralelnim uvoznicima kako bi ponudili isti proizvod po nižim cijenama.

“Uz to, oni moraju da ponude nešto što veliki nemaju kako bi bar u nekoj mjeri mogli da budu konkurencija velikim igračima”, smatra Grozdanić.

Comments are closed.