highway, motorway, schangai, china

Kina se oporavlja: Druga najveća ekonomija na svijetu u trećem kvartalu skočila više od očekivanja

Podijeli

Kineski ekonomski rast u trećem tromjesečju bio je jači od očekivanog, jačajući nade da će druga najveća svjetska ekonomija ispuniti ili čak premašiti cilj Pekinga za oko 5% ove godine.

Privredna aktivnost pokazuje znakove stabilizacije prema nedavnim podacima. Septembarski podaci za maloprodaju i industrijsku proizvodnju takođe su u srijedu nadmašili srednje prognoze, s kumulativnim ispisom ulaganja u osnovna sredstva za prvih devet mjeseci ove godine malo ispod očekivanja, prenosi SEEbiz.

Kina je zabilježila rast od 4,9% u tromjesečju od jula do septembra u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u saopštenju kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku u srijedu.

To je više od očekivanja ekonomista za BDP od 4,6 posto u trećem tromjesečju, prema anketi Reutersa. Ovo slijedi ispis od 6,3% za tromjesečje april-jun i rast od 4,5% za tromjesečje januar-mart.

Na tromjesečnom nivou, kineska ekonomija porasla je 1,3% u trećem tromjesečju, što je više od očekivanja ekonomista za rast od 0,9%. Rast BDP-a u drugom tromjesečju revidiran je na 0,5%.